Erdogan: “Venäjän ei ole viisasta hyökätä Ukrainaan”

Turkin presidentti Tayip Erdogan esiintyi eilen turkkilaisen tv-kanava NTV:n ohjelmassa ja kertoi siinä näkemyksiään Ukrainan tilanteesta, uutisoi Reuters. Erdoganin mukaan Venäjän ei ole viisasta hyökätä Ukrainaan. Sen sijaan hän kertoi kutsuneensa Vladimir Putinin Turkkiin osana ehdotustaan isännöidä neuvotteluita tien rauhaan löytämiseksi. Ja että hän odottaa ehdotukseensa  vastausta Moskovasta. 

-Mikäli Venäjä hyökkää, tekee Turkki mitä sen täytyy tehdä yhtenä Naton jäsenvaltioista, huomautti Erdogan. 

Erdogan ymmärtää Venäjän turvallisuuhuolia, mutta pitää tärkeänä, että Venäjälle selitetään miten kaikki sen vaatimukset eivät ole mahdollisia toteuttaa.

Ankaralla on hyvät suhteet sekä Venäjään että Ukrainaan, mutta se on vastustanut Venäjän toimia Syyriassa ja Libyassa kuten se vastusti Krimin valtaustakin 2014. Turkki tekee toisaalta paljon yhteistyötä Venäjän kanssa puolustus- ja energia-aloilla. Venäjää on tosin raivostuttanut viime aikoina se, että Turkki on myynyt kehittyneitä droonejaan Ukrainalle. 

-Toistan, että olemme valmiita tekemään mikä on tarpeen ja olen kerrtonut sen myös presidentti Putinille ja presidentti Zelenskyille. Luulen, että molemmat maat luottavat Turkin hyvään tahtoon ja vilpittömyyteen tässä asiassa. Kriisi tulee ratkaista ilman väkivaltaa ja toivon, että Naton ehdotus onnistuu tässä, kertoi Erdogan.

Turkki ehdotti ensimmäisen kerran haluaan välittää asiassa marraskuussa. Diplomaattilähteiden mukaan sekä Venäjä ja Ukraina ovat suhtautuneet positiivisesti Trukin suurempaan rooliin kriisin ratkaisemisessa.

Erdogan on tekemässä vierailua Ukrainaan helmikuussa ja hän on myös joko näkemässä Putinia tai keskustelemassa hänen kanssaan puhelimessa lähiaikoina. 

Toimitus

Toimitus