”Erityisesti miesten huolehdittava rokotuksesta” – naishormooni vaikuttaisi suojaavan vakavalta koronataudilta paremmin

Tuoreen tutkimuksen mukaan naishormoni estrogeeni saattaa suojata naisia vakavalta koronataudilta ja siitä aiheutuvalta kuolemalta, HUS tiedottaa. Miehet ovat naisia suuremmassa riskissä sairastua vakavasti, mutta heidän rokotuskattavuutensa on myös pienempi.

Tiedelehti BMJ Openissa vastikään julkaistussa HUSin, Helsingin yliopiston ja Uumajan yliopiston yhteistutkimuksessa selvisi, että estrogeenilisä puolitti koronakuoleman riskin.

– Tutkimus tehtiin ennen kuin koronarokotteita oli saatavilla. Tutkimuksen perusteella ei siis voi vielä sanoa kuinka paljon estrogeeni vähentää vakavien sairauksien ja kuoleman riskiä rokotettujen naisten keskuudessa, toteaa kirurgian professori ja ylilääkäri Malin Sund HUSista.

HUS: Sairaalassa hoidetuista miehistä 27 % tarvitsi tehohoitoa – naisista vain 17 %

HUSissa puolestaan etsittiin syitä, miksi miehillä on riski sairastua vakavaan koronavirustautiin ja kuolla siihen, on huomattavasti suurempi kuin naisilla. Kesäkuussa 2021 Infectious Diseases -tiedelehden digitaalisesti julkaistussa rekisteritutkimuksessa oli mukana 5 500 HUSissa helmikuusta kesäkuuhun 2020 hoidetut koronapotilaat. Iäkkäimmät terveyskeskussairaaloissa hoidetut potilaat jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle.

– Nyt kun naisten estrogeenin taso saattaisi selittää ainakin osittain naisten lievempää sairastumista, herää huoli miehistä. Heidän rokotuskattavuutensa on pienempi kuin naisilla, vaikka riski sairastua ja kuolla vakavaan koronatautiin on selkeästi suurempi. Erityisesti miesten on huolehdittava rokotuksesta, infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen HUSista toteaa.

Molemmilla sukupuolilla oli HUSin alueella koronavirustartuntoja yhtä paljon, mutta sairaalahoitoon päätyi enemmän miehiä kuin naisia. Sairaalassa hoidetuista miehistä 27 % tarvitsi tehohoitoa, kun naisista sitä tarvitsi 17 %. Miehet olivat naisia pidempään tehohoidossa. Miespotilaista menehtyi 90 hoitopäivään mennessä koronatautiin 15 % ja naisista 8 %.

 

 

Toimitus

Toimitus