Etelä-Korean presidentiksi Yoon Suk-yeo – valtakunnansyyttäjästä valtionpäämieheksi

Etelä-Korean uudeksi presidentiksi valittiin varhain torstaina opposition ehdokas, konservatiiviipuolueen Yoon Suk-yeo. Hän oli oppositio ehdokas.

61-vuotias Yoon ei ole ollut ennen viime kesäkuussa ilmoitettua presidenttiehdokkuuttaan mukana politiikassa. Hän on ensimmäinen valtakunnansyyttäjänä toiminut henkilö, joka on tullut valituksi Etelä-Korean presidentiksi, uutisoi The Korea Times.

Yoon lupasi vaalikampanjansa aikana kansalle, että hän käynnistää tutkinnan edeltäjänsä Moon Jae-inin hallinnon toimista, mikäli hänet valitaan.   Korruptioskandaaleissa ryvettyneen edeltäjänsä hallinnon lisäksi, hän on luvannut puuttua myös asumisen kallistumiseen maassa, uutisoi The Korea Herald.

Presidentinvaali on erittäin tiukka. Yoonin on nyt vakuutettava kaikki ne kansalaiset, jotka aivan viime metreille asti epäröivät antaa hänelle äänensä tämän poliittisesta kokemattomuudesta johtuen. Tuoreen presidentin on kyettävä hoitamaan asioita demokraattisen puolueen hallitseman kansalliskokouksen kanssa. Pääministerin nimittäminen voi olla vaikea, ensimmäinen haaste.

 

Yoon suhtautuu Pohjois-Koreaan edeltäjäänsä kovemmin

Yoon on kertonut, että hänen ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa tulee olemaan erilaista kuin hänen edeltäjällään, hän on myös tehnyt selväksi, että hän tahtoo siirtyä kauemmaksi Kiinasta ja lähentyä yhä enemmän Yhdysvaltojen kanssa. Valitun presidentin odotetaan myös toteuttavan tiukempaa politiikkaa Pohjois-Korean suhteen kuin edeltäjänsä. Yoon varoitti kampanjansa aikana suuresta muutoksesta Pohjois-Korean politiikassa sanomalla, että Moonin hallitus on tehnyt Koreoiden välisistä suhteista epänormaalit osoittamalla alistuvaa asennetta Pohjois-Koreaa kohtaan.

 

 

 

 

Toimitus

Toimitus