Etla laskee Suomen kasvuennustetta – “suoraan seurausta Venäjän hyökkäyssodasta”

Suomen talous kasvaa 2,1 prosenttia tänä vuonna, ennustaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Kasvulukua on laskettu yhdellä prosenttiyksiköllä viime syyskuusta, ja lasku on lähes kokonaan seurausta Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta Ukrainaan. Vain pieni osa ennusteen laskusta johtuu inflaation kiihtymisestä tai logistiikan ja tavarantuonnin sekä konmponenttipulan pullonkauloista.

– Turvallisuustilanteen heikkeneminen korostaa entisestään hyvän taloudenpidon merkitystä, uudistukset ja työllisyystoimet olisivat nyt olennaisen tärkeitä. Nykylinja ei turvaa Suomen tulevaisuutta ikääntymiseltä eikä sodan uhkalta, sanoo Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Etla ennustaa, että työttömyys laskee tänä vuonna 6,8 prosenttiin ja ensi vuonna 6,7 prosenttiin. Työllisyysaste nousisi puolestaan ensi vuonna keskimäärin 73,7 prosenttiin.

Kuluttajahinnat nousevat 3,3 prosenttia tänä vuonna ja 1,9 prosenttia ensi vuonna. Inflaation kiihtyminen on seurausta erityisesti energian hintojen noususta. Energian hintojen odotetaan laskevan ensi vuonna, mikä hillitsee inflaatiota.

Euroalue kärsii pakotteista ja Venäjän kaupan vähenemisestä monia muita enemmän, huomauttaa Etla. Euromaiden talous kasvaa kuitenkin 3,7 prosenttia tänä vuonna ja kaksi prosenttia ensi vuonna. Venäjän toimien takia useat Euroopan maat ovat myös kasvattamassa puolustusbudjettejaan.

Venäjän tilanne voi yllättää kuitenkin negatiivisesti. Isoja huolia syntyy Etlan mukaan myös siitä, että istuva hallitus ei halua enää tehdä uusia, työllisyysastetta olennaisesti nostavia politiikkatoimia.

Toimitus

Toimitus