Etla: Nämä alat nostavat Suomea ylös koronasta

Teollisuuden viennin kasvu on kovaa, mutta palvelusektorilla elpyminen sakkaa vielä. Metsäteollisuus kirittää Suomen talouden elpymistä. Puutuoteteollisuuden kasvu on 15 prosenttia tänä vuonna ja paperiteollisuuden 10 prosenttia.
Vahvana nousee myös sähkö- ja elektroniikkateollisuus sekä kemianteollisuus.
Etla ennusti syyskuussa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan 3,5 prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonna kolme prosenttia. Tästä kasvusta huomattava osa on tehdasteollisuuden tuottamaan kasvua.
Kulkuneuvoteollisuudella menee nyt hyvin. Laivojen ja lentokoneiden yhteenlaskettu viennin määrää kasvaa yli 20 prosentilla tänä vuonna. Myös moottoriajoneuvojen viennin odotetaan vauhdittuvan ensi vuonna. Kulkuneuvojen osuus koko maan tavaraviennistä on lähes seitsemän prosenttia.
– Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta arviolta puolet menee Saksan kautta Yhdysvaltoihin. Valmet Automotivelle on valmistumassa myös toinen akkutehdas, ja lähivuosina akkujärjestelmien liikevaihto voi jopa saavuttaa ajoneuvovalmistuksen liikevaihdon, sanoo Etlan tutkija Birgitta Berg-Andersson.
Palvelualat toipuvat tehtaita hitaammin
Majoitus- ja ravitsemistoiminta toipuu rokotekattavuuden myötä.
-Hotelli- ja ravintola-alan toipuminen on tosiaan nyt hyvässä vauhdissa, ellei suuria yllätyksiä enää tule. Sen sijaan isoimpien kärsijöiden joukossa olleen kulttuuri- ja tapahtuma-alan toipumisaikataulu on vielä kysymysmerkki. Tilastoja alalta ei ole saatavissa kootusti, joten tässä ennusteessa emme ole voineet tarkastella alaa kokonaisuutena. Etla kävi kuitenkin alkusyksystä läpi tapahtuma-alan tappioita, ja tuon tutkimuksen mukaan alan yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa putosi yli viidenneksen ja kannattavuus romahti 65 prosenttia. Normaaliin on siis vielä pitkä matka, pohtii Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmus.
Kaupan alalla toimialojen tilanne normalisoituu ensi vuoden aikana. Vähittäiskaupan kova tahti on jatkunut ja moottoriliiketoiminta on elpynyt selvästi päättyvän vuoden aikana. Uusien autojen myynti kärsii kuitenkin tuotannon ongelmista.