EU ehdottaa keinoja Venäjän disinformaation suitsimiseksi

Euroopan unioni pohtii uusia keinoja Venäjän valtion harjoittaman disinformaation eli tahallisen väärän tiedon levittämisen suitsimiseksi.

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi puheessaan Euroopan parlamentille, että pitäisi olla mahdollista jäädyttää varoja ja asettaa matkustusrajoituksia unionin alueelle sellaisille henkilöille, jotka voidaan katsoa syyllisiksi disinformaation levittämiseen.

Borrell painotti erityisesti puheessaan Venäjän valtion omistamia medioita kuten Russia Today-kanavaa ja Sputnik-uutistoimistoa valheellisen tiedon levittäjiksi, Deutsche Welle kirjoittaa.

Hän asetti tavoitteeksi väärinkäytösten esiin nostamisen Venäjän hyökkäyksen jatkuessa Ukrainassa.

-Ehdotan uutta mekanismia, joka sallii meidän asettaa pakotteita niille, jotka levittävät pahantahtoista disinformaatiota, Borrell sanoi.

Hän korosti, ettei tahdo määrittää sitä, mikä on totta ja mikä valhetta uutisissa vaan suojella yhteiskuntia manipuloinnilta.

Borrell sanoi, ettei Venäjä pommita vain taloja ja infrastruktuuria Ukrainassa vaan kohdistaa myös venäläisiin väärennettyjä uutisia ja disinformaatiota.

-He pommittavat heidän ajatuksiaan, Borrell sanoi.

Aiemmin Euroopan unioni on jo päättänyt kieltää Venäjän valtiota lähellä olevat kanavat.

Toimitus

Toimitus