EU laittaa nyt rahaa lautaselle – laskeeko ruoan arvonlisävero?

Euroopan unioni parantaa ruokaturvaa Ukrainassa, unionin alueella ja muualla maailmassa yhteensä miljardeilla euroilla. Ukrainan sota on ajanut maailmanlaajuisen ruokaturvan pahenevaan kriisiin jo ennestään koronapandemian sotkemilla markkinoilla.
Ukraina ja Venäjä ovat yhdet maailman suurimmista vehnän viejä maista. Maat ovat vieneet vehnää erityisesti Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Vehnän lisäksi esimerkiksi ohran, maissin ja auringonkukkaöljyn maailmanmarkkinat kärsivät erityisesti sodasta.
Euroopan unioni on varannut 2,5 miljardia euroa vuoteen 2024 saakka siihen, että se auttaa niitä maita, jotka kärsivät pahiten maailmanlaajuisesta ruokakriisistä.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhui tänään Euroopan humanitaarisessa forumissa.
-Ukraina on maailman vilja-aitta. Ukraina yksin tuottaa yli puolet Maailman ruokaohjelma käyttämästä vehnästä. Maat kuten Somalia ovat täysin riippuvaisia vehnäntuonnissaan Ukrainasta ja Venäjästä. Tämä Kremlin aloittama sota vaarantaa ruokaturvan koko maailmassa. Ja se on lisänä jo ennestään vaikeaan tilanteeseen, von der Leyen sanoi puheessaan.
-Humanitaariset tarpeet ovat kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Koska meidän maailmamme on pirstoutunut liian moniin konflikteihin, Syyriasta Jemeniin, Sahelista Etiopiaan, Afganistanista Myanmariin.
Komissio on ehdottanut erillistä 330 miljoonan euron tukiohjelmaa Ukrainalle. Sen tarkoituksena on taata peruspalveluiden täyttäminen. Näihin kuuluu myös ruoka.
Unioni on mukana myös elintarvikejärjestelmien kestävässä kehittämisessä yhdessä 70 kumppanimaan kanssa.
Tukea viljelijöille
Euroopan unioni antaa jäsenmaille mahdollisuuden ruoan hinnan arvonlisäveron laskemiseen ja kannustaa kauppoja hillitsemään hintojen nousua.
Unioni pyrkii tukemaan myös omia maanviljelijöitään, sillä Eurooppa on tärkeä ruoantuotantoalue maailmanlaajuisestikin. Unionin alueella ruokaturva ei ole vaarassa, mutta ruoan kohonnut hinta muodostuu ongelmaksi haavoittuvaisimmassa asemassa oleville.
Viljelijät ovat kärsineet tuotantokustannusten noususta. Energia, rehu ja lannoitteet ovat nyt ennätyskalliita.
Unioni luo 500 miljoonan euron tukipaketin ja kehittää tukien siirtoa viljelijöille. Tilapäisesti sallitaan myös kesannon käyttämistä mihin tahansa ruoantuotantoon ja silti viljelijöille annetaan täysi tuki kesannosta.
Suomen osuus on potista on vajaa seitsemän miljoonaa euroa.
Myös rehun tuontirajoituksia kevennetään uhkaavan rehupulan takia.
Komissio on ehdottanut uutta, itsenäistä väliaikaista kriisikehystä, joka kattaa myös maanviljelijät, lannoitteiden tuottajat ja kalastusalan. Tämä mahdollistaa valtiontuen maanviljelijöille, jotka kärsivät kustannusten merkittävästä noususta.
Unioni pyrkii pitkällä aikavälillä myös lisäämään alueen maatalouden riippumattomuutta tuontienergiasta ja -rehusta.