EU tulee määrittelemään Venäjän terroristivaltioksi

Euroopan parlamentti saavutti eilen yhteisymmärryksen siitä, että se tulee määrittelemään Venäjän terrorismia tukevaksi valtioksi ja valtioksi, joka käyttää terrorismia toimissaan. Asiasta äänestetään myöhemmin marraskuussa. Sinänsä europarlamentin näkemys ei sido jäsenvaltioita, mutta se on vahva viesti ja askel oikeaan suuntaan, kertoivat useat suomalaiset mepit AlfaTV Uutisille. 

Elsi Katainen uskoo, että julistus antaa oikeudellista selkänojaa ja sitoo jäsenmaita tiukemmin pakotteisiin. 

-Samalla se viestii muulle maailmalle tilanteen vakavuudesta. Se laittaa kyseenalaiseksi Kiinan sivustaseuraajan roolin, jossa se ei, niin kuin tiedämme, kritisoi Venäjää. 

Sirpa Pietikäisen mukaan kyseessä on ensimmäinen askel. 

-Sen jälkeen EU voi kansainvälisissä yhteyksissä ryhtyä hakemaan erityistuomioistuinta Haagiin, sellainenhan vaatii laajan kansainvälisen tuen. Siitä ollaan vielä aika kaukana. Miten Venäjältä jäädytettyjä rahoja saadaan Ukrainan hyväksi – jos Venäjällä tapahtuu vallanvaihdos myönteiseen suuntaan tai jonkinlainen romahdus, niin mahdollisuudet ovat ihan hyvät. Prosessi ei ole nopea, mutta nyt on otettu askel oikeaan suuntaan.

Miapetra Kumpula-Natri katsoo, että otettu kanta auttaa jäsenvaltioita tekemään päätöksiä. 

-Yleisesti ottaen voi sanoa, että tällainen aktiivinen kanta on osa keskustelua. Toki se auttaa jäsenvaltioita tekemään päätöksiä. On puhuttu paljon Putinin saamisesta oikeuteen, kuinka realistista se on, siinä on vielä paljon haasteita. Tärkeintä olisi se, että hänen uhrejaan pystytään auttamaan. 

Toimitus

Toimitus