EU:n johtajat: Euroopan puolustus vahvistuu

Euroopan unionin johtajat allekirjoittivat tänään perjantaina strategisen kompassin. Kompassi luo perusteet muun muassa Euroopan unionin yhteiselle nopean toiminnan joukolle.

Strategista kompassia on luotu jo kahden vuoden ajan. Ukrainan sota loi hankkeelle uuden kiireen tunnun, Politico kirjoittaa.

Nyt hyväksyttyä versiota on muutettu selvästi aiempiin versioihin nähden. Se luo unionille vahvemman sotilaallisen strategian, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi.

Uusi sopimus on selkeä muutos EU:n yhteisiin sotilaallisiin päämääriin. Historiallisesti unionilla ei ole ollut kovin merkittävää roolia sotilaallisesti vaan sotilasasiat ovat olleet jäsenmaiden asioita. Suurin osa EU:n jäsenmaista kuuluu puolustusliitto Natoon.

Uudesta aluevaltauksesta huolimatta, strategisessa kompassissa sovitut päämäärät ovat varsin vaatimattomat. Tarkoitus on luoda 5000 sotilaan nopean toiminnan joukot.

– Me allekirjoitimme Strategisen kompassin, joka ohjaa meitä vahvempaan puolustuspolitiikkaan ja vahvistaa puolustustamme, Michel kirjoitti Twitterissä perjantaiaamuna.

EU-johtajat ovat painottaneet, että uudet suunnitelmat on tarkoitettu täydentämään ja kehittämään – ei toistamaan tai korvaamaan – Naton kapasiteettia.

Toimitus

Toimitus