Euroopan sairaaloista superbakteerin saa todennäköisimmin Itä-Euroopasta

Tuoreessa Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimuksessa 17 prosenttia Euroopassa sairaalaan joutuneista matkailijoista kantoi superbakteeria, Helsingin yliopisto uutisoi. Itä-Euroopassa sairaalahoidossa olleista noin 28 prosenttia toi tuliaisena superbakteerin.

Antibiooteille vastustuskykyisten eli resistenttien bakteerien, niin kutsuttujen superbakteerien, yleistyminen on merkittävä globaali uhka ihmisen terveydelle. Maailmanlaajuisesti antibiooteille resistentit bakteerikannat tappavat miljoonia ihmisiä vuosittain. Eniten superbakteereja on Intian niemimaalla ja muilla subtrooppisilla ja trooppisilla alueilla. Euroopassa niiden osuus on selvästi pienempi.

Ulkomailla sairaalahoidossa olleet syynissä

Sairaaloiden suojaamiseksi Suomessa kuitenkin seulotaan moniresistenttejä bakteereita potilailta, jotka ovat olleet sairaalahoidossa ulkomailla. Tuoreessa Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimuksessa tutkijat analysoivat seulontatuloksia 1 772 potilaalta, joilta oli seulottu moniresistenttejä bakteereja vuosina 2010–2019. Potilaat olivat olleet seulontaa edeltävän vuoden aikana sairaalahoidossa Euroopassa.

– Tavallisin löydös oli ESBL-bakteeri, ja pieneltä osalta löytyi myös MRSA-bakteeri tai VRE-bakteeri. Erityisen huolissamme olemme karbapeneemeille vastustuskykyisistä bakteerikannoista, joita löytyi myös pieneltä osalta. Niihin tehoavat vain harvat antibiootit, sanoo väitöskirjatutkija, LL Mikael Kajova.

Tartunnan riski on tutkimuksen mukaan suurin Etelä- ja Itä-Euroopassa.

– Kaikkein suurin tartunnan riski oli itäisen Euroopan maiden sairaaloissa: noin 28 prosenttia Itä-Euroopassa hoidetuista kantoi superbakteeria, Kajova kertoo.

 

Toimitus

Toimitus