Euroopassa energiakriisi, Saksa ei jatka ydinvoimaloidensa käyttöikää

Saksa ei jatka viimeisten ydinvoimaloidensa käyttöikää, Saksan talous- ja ilmastoministeri Robert Habeck sanoi eilen sunnuntaina. Asiasta kirjoittaa Deutsche Welle.

Saksan kolme viimeistä ydinvoimalaa on tarkoitus sulkea tämän vuoden loppuun mennessä Eurooppaa ravistelevasta energiakriisistä huolimatta.

Habeckin mukaan ydinvoimaloiden käyttöiän jatkaminen säästäisi vain kaksi prosenttia maakaasun käytöstä. Hänen mukaansa ydinvoimaloiden käyttöiän jatkaminen olisi väärä päätös sen takia, että säästöä kertyisi vain vähän.

Habeck sanoi kuitenkin, että hän on valmis jatkamaan yhden ydinvoimalan käyttöikää, jos Saksan energiasysteemin stressitesti puoltaa sitä. Stressitestissä arvioidaan, miten Saksa pärjää, jos Venäjä katkaisee maakaasun kokonaan. Testi valmistuu lähiviikkojen aikana.

Saksa on sulkenut jo useita ydinvoimaloita sitten vuoden 2011 Japanissa sattuneen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Lait asiasta säädettiin entisen liittokanslerin Angela Merkelin hallintokaudella.

Moni on nyt vaatinut, että ainakin viimeiset ydinvoimalat säästettäisiin, koska energian hinnat ovat nousseet korkeiksi Saksassa ja Saksa on riippuvainen Venäjästä, joka toimittaa Saksalle maakaasua.

Habeckin mukaan Saksassa ei ole aihetta paniikkiin talven suhteen. Hän sanoi, että jos kotitaloudet ja teollisuus leikkaavat maakaasun käyttöään 15–20 prosenttia, heillä on todella hyvät mahdollisuudet selvitä talvesta.

Toimitus

Toimitus