Euroopassa väkivaltaisia mielenosoituksia koronarajoituksia vastaan

LEHTIKUVA / AFP Hatim Kaghat

Useissa eurooppalaisissa kaupungeissa on osoitettu mieltä koronarajoituksia vastaan, kirjoittaa BBC.

Suuria mielenosoituksia on ollut muun muassa Alankomaissa, Belgiassa ja Itävallassa. Kaikissa näissä maissa on asetettu uusia tiukkoja rajoituksia huonontuneen koronavirustilanteen takia.

Belgiassa käytettiin vesitykkejä

Belgiassa vastustettiin erityisesti koronapassin käyttöä. Koronapassia vaaditaan muun muassa ravintoloihin ja baareihin. Maassa on tiukennettu myös maskipakkoa ja etätyösuosituksia. Pakollisia rokotuksia terveydenhuollon henkilökunnalle pohditaan.

Brysselissä jotkin mielenosoittajat käyttivät ilotulitteita poliiseja vastaan. Poliisi vastasi käyttämällä kyynelkaasua ja vesitykkejä.

Rotterdamissa mielenosoittajia ammuttiin

Alankomaissa vastustettiin uutta koronasulkua viikonloppuna useissa kaupungeissa.

Rotterdamissa mielenosoitus äityi väkivaltaiseksi. Poliisi ampui sekä varoituslaukauksia että suoria laukauksia, koska tilannetta pidettiin hengenvaarallisena.

Ainakin kolme mielenosoittajaa sai sairaalahoitoa luotien takia.

Haagissa mielenosoittajat käyttivät ilotulitteita poliisia vastaan ja sytyttivät polkupyöriä palamaan. Viranomaiset julistivat kaupunkiin hätätilan ja ainakin seitsemän ihmistä pidätettiin.

Mielenosoittajat heittivät poliisia kivillä Brysselissä. LEHTIKUVA / AFP Kenzo Tribouillard
Itävallassa sulkutila aiheuttaa suuttumusta

Itävallan pääkaupungissa Wienissä kymmenet tuhannet mielenosoittajat osoittivat mieltään hallituksen koronatoimia vastaan.

Itävalta oli aiemmin asettanut rokottamattomat koronasulkuun. Tänään maanantaina koko maa on asetettu sulkutilaan, jonka on määrä kestää kaksikymmentä päivää. Avoinna saa olla vain välttämättömät liikkeet. Ihmiset on määrätty myös etätöihin.

Itävalta ilmoitti aikaisemmin ensimmäisenä maana Euroopassa, että rokotukset tulevat pakollisiksi helmikuun alusta 2022.

Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa he vaativat vapautta ja huusivat vastarintaa ja buuasivat poliisille.

Pakolliset rokotukset kaksiteräinen miekka

-Pakolliset rokotukset ovat kaksiteräinen miekka, sanoo johtaja Andrea Ammon Euroopan tartuntatautivirastosta.

Hänen mukaansa tiukat säännöt saattavat saada sellaiset henkilöt vastustamaan rokotteen ottamista, jotka nyt epäilevät sitä, mutta eivät suorastaan vastusta.

Myös Kroatiassa ja Italiassa tuhannet ihmiset kerääntyivät mielenosoituksiin uusien rajoitusten takia.

Toimitus

Toimitus