Eurooppa käyttänyt 280 miljardia euroa energiakriisin helpottamiseksi

Euroopan hallitukset ovat kohdentaneet 280 miljardia euroa energiakriisin vaikutusten helpottamiseksi kotitalouksille ja yrityksille, Bloomberg kirjoittaa.

Luvut perustuvat belgialaiset Bruegel-ajatushautomon laskelmiin. Laskelmat alkavat viime syyskuusta ja kattavat kaiken pienten yritysten maksujen tukemisesta Kreikassa suoriin maksuihin kuluttajille Belgiassa. Osaa hallitusten lupaamista rahoista ei ole vielä maksettu.

– Hinnat pysyvät korkealla koko talven ja hallitusten pitäisi tehdä työtä pahimman oletuksen eteen, jossa ne eivät katoa sen jälkeenkään, analyytikko Giovanni Sgaravatti Bruegelilta sanoi.

– Hallitusten pitäisi keskittyä alentamaan energian kysyntää siellä, missä se on mahdollista.

Keskimäärin energian hinta on ollut Euroopassa jopa kymmenkertainen viimeisen viiden vuoden keskiarvoihin verrattuna. Se on johtanut huomattaviin kustannusten nousuihin niin teollisuudelle kuin kotitalouksillekin.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa kotitalouksien laskujen odotetaan kolminkertaistuvan.

Bruegel laski, että Suomi on käyttänyt 1,2 miljardia euroa energiakriisin takia, mikä on noin puoli prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Saksa on laittanut energiakriisin hallintaan eniten rahaa eli reilu 60 miljardia euroa, mikä on 1,7 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Suhteessa kalleimmaksi kriisi on tullut tähän mennessä Kreikalle, joka on käyttänyt kriisin hillitsemiseksi 6,8 miljardia euroa, mikä on 3,7 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Helpoimmalla on päässyt Tanska, joka on käyttänyt 0,5 miljardia euroa kriisin takia. Se on 0,1 prosenttia Tanskan bruttokansantuotteesta.

Toimitus

Toimitus