Euroryhmä  koolla ratkomassa sopimusta jäsenmaiden velkaantumisen valvonnasta

EU:n talous-ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu tänään Brysselissä ratkomaan yhteisymmärrystä lainsäädäntökokonaisuudesta, jolla pannaan täytäntöön niin sanotut Basel III -standardit.  Kokouksessa päätetään pankkien vakavaraisuussääntelystä, jonka  tarkoituksenaan korjata finanssikriisin aikana havaittuja sääntelypuutteita ja määritellä, miten jäsenmaat voivat velkaantua ja kuinka suuri budjetin alijäämä saa olla. Komissio suunnittelee tiettävästi, että EU-maat jaetaan tulevaisuudessa velkaantumisasteen mukaan kolmeen porukkaan.

EU on tähän asti kiinnittänyt huomiota ennen kaikkea eteläisten maiden kuten Italian, Kreikan tai Portugalin velkaan, mutta jatkossa myös Suomen budjetti voi joutua tarkempaan syyniin, koska Suomi ei enää kuulu EU:n taloudenpidon parhaimmistoon. Suomen Julkisen sektorin velkasuhde on jo nyt selvästi korkeampi kuin EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa ylärajaksi määritelty 60 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Jatkossa alle 60 prosentin velkaisuusasteen rajan jäävät valtiot saisivat hoitaa talouttaan sen kummemmatta valvonnatta. Keskikastiin Noin 60–90 prosentin haarukkaan nousseiden velkamaiden toimia tarkkailtaisiin ja yli 90 prosentin velkaisuusasteen maat olisivat “korkean riskin maina” tiukassa kontrollissa. Suomi tulisi kuulumaan näin keskimmäiseen kastiin. Komissio aikoo mediatietojen mukaan esittää, että kullekin maalle laadittaisiin oma monivuotinen suunnitelma velkataakan vähentämiseksi. Näin jäsenmaat saisivat lisää aikaa velkojensa vähentämiseen.

Euroryhmän kokouksessa käsitellään lisäksi sitä, miten Ukrainan kriisi vaikuttaa talouteen ja rahoitusmarkkinoihin jäsenmaissa. Euroopan komissio kertoo kokouksessa Venäjän-vastaisten pakotteiden toimeenpanosta ja tuoreesta energiapaketistaan erityisesti rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta. Asiasta uutisoi Yle.

 

Toimitus

Toimitus