EVA: Maahanmuutto pelastaa Suomen – nämä toimet käyttöön

Elinekeinoelämän valtuuskunnan, EVA, mukaan maahanmuutto on avainasemassa työllisyyden nostamisessa. Analyysissä Jäähyväiset nuivuudelle EVA esittää kymmenen kohdan ohjelmaa työllisyyden nostamiseksi.

“Kun ihminen on valmis jättämään kotinsa ja muuttamaan toiseen maahan, hän haluaa parantaa omaa ja mahdollisesti perheensä hyvinvointia. Yksikään ihminen ei muuta Suomeen, jotta voisi ratkoa uuden kotimaansa kestävyysvajetta ja taloudellista huoltosuhdetta”, EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen ja konsultti Jussi Pyykkönen kirjoittavat.

EVA referoi Amerikkalaista taloustieteilijää Michael Clemensinia, jonka mukaan kansainvälisen muuttoliikkeen vapauttamisessa piilevät valtavat potentiaaliset vaikutukset maailmantalouteen.

“Kun alhaisen tulotason maasta muuttaa Suomeen, ihmisen tuottavuus moninkertaistuu ja maailman kokonaistuotanto kasvaa”, EVA:n analyysissa todetaan.

EVA esittää, että Suomi käynnistää kymmenen kohdan ohjelman, jolla Suomeen saadaan 100 000 uutta työllistä vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on lisätä osaamisperusteista maahanmuuttoa.

EVA:n mukaan Suomen pitäisi järjestää työnhakuviisumi, joka mahdollistaa työnhaun. EU:n ulkopuoliset osaajat voisivat hakea viisumia Suomen edustustosta.

EVA haluaa houkutella myös lisää ulkomaisia opiskelijoita. Ulkomaisia osaajia se hamuaisi lähialueilta ja EU:sta.

EVA lopettaisi myös suomen ja ruotsin kielen vaatimisen, mutta tehostaisi kielen opetusta. EVA:n mukaan Suomeen integroidutaan työn kautta, ei kurssien avulla.

“Kotoutumistoimien vaikuttavuus paranisi, kun kieltä ja ammattitaitoa opittaisiin kurssien sijasta työn ohessa. Erityisesti pakolaistaustaisten työllistymistä auttaa kotoutumisen painopisteen siirtäminen työssä oppimiseen”, analyysissa todetaan.

Toimitus

Toimitus