Ex-suurlähettiläs IS:lle: Tämä on Vladimir Putinin pakkomielle

Lännen epäröinti yllyttää Venäjää käymään voimakasta, monen rintaman vaikutusoperaatiota ja hakemaan monenlaisia myönnytyksiä länneltä, pohtii Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) arvelee, että taustalla on venäläisten pelko siitä, että Venäjälle käy kuten Ukrainalle.

Venäjän viime aikainen uhittelu ja vaatimus palata etupiirijakoon luovat kansainvälistä jännitettä ensi vuoteen. Ilta-Sanomat haastatteli Ilkka Kanervaa ja Hannu Himasta tilanteesta.

Kanervan mukaan Venäjän toimintaa ei pidä kuitata jonain hetken häivähdyksenä.

– Venäjän pelikirja rakennetaan moninaisen harkinnan tuloksena. He tietävät, että he rikkovat pelisääntöjä ja heikentävät luottamusta, mutta kyllä heillä ovat hyvin strategiset näkemykset, Kanerva sanoo.

Putin antaa oman kansansa ymmärtää, että lännellä olisi vihamielisiä pyrkimyksiä Venäjää kohtaan.

Putin haluaa tunnustusta suurvalta-asemasta

Himanen ei pidä kovin todennäköisenä, että Venäjä ryhtyisi jonkinlaiseen sotilaalliseen operaatioon. Toisaalta sota on jo käynnissä Ukrainassa.

– On sanottu, että Venäjän kannalta paras strategia on toimia sillä linjalla kuin se on toiminut tähän asti. Uhittelulla ja propagandasodalla se saavuttaa aika pitkälti tavoitteitaan.

Himanen uskoo, että Venäjä tavoittelee myönnytyksiä hajanaiselta länneltä, joka ei kykene päätöksiin. Venäjän ja lännen väliset keskustelut käydään Genevessä 10. tammikuuta.

– Putinin viimekätinen tavoite ei ole pelkästään heikentää länttä, vaan hajottaa Nato. Se on hänelle suorastaan pakkomielle. Hän ilmeisesti uskoo, että nyt on otollinen hetki ajaa tällaisia kunnianhimoisia tavoitteita, Himanen arvioi.

Toimitus

Toimitus