Finanssivalvonta lähettänyt ministeriöön kirjeen – huolissaan käteisen saatavuudesta

Finanssivalvonnan mukaan Suomen pankkijärjestelmä on varautunut hyvin lyhytaikaisiin kyberhyökkäyksiin. Ukrainan sodan myötä uhka on kasvanut, kun Venäjällä arvioidaan olevan kykyä infrastruktuuria haavoittaviin hyökkäyksiin.

– Olemme kehottaneet (rahoituslaitoksia) tehostettuun toimintaan. Näinä aikoina varautumista ei voi korostaa liikaa, sanoi Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Hänen mukaansa Suomessa pitäisi parantaa varautumista maksujärjestelmissä tapahtuviin häiriöihin, kuten korttimaksamiseen ja arvopaperijärjestelmien toimivuuteen. Finanssivalvonta huomauttaa, että keskeiset järjestelmät sijaitsevat rajojemme ulkopuolella.

Yksi osa maksujärjestelmää on käteinen. Siitäkin Finanssivalvonta on lausunut huolensa ministeriöön asti.

– Olemme lähettäneet VM:lle (valtiovarainministeriöön) kirjeen. Ministeriön tulisi arvioida, onko lainsäädäntömme riittävä siihen, miten (käteis)palvelua on saatavissa maanlaajuisesti. Riski on, että käteisautomaatit vähenevät. Tämän takia lainsäädäntöaloite on paikallaan, Tuominen sanoi.

Kokonaisuudessan rahoitussektorin vakavaraisuus on hyvässä kunnossa ja suorat alan altistumiset Venäjään ovat pienet, Finanssivalvonta arvioi.

 

Toimitus

Toimitus