Fogh Rasmussen HS:lle: Suomen tehtävä ennennäkemättömiä toimenpiteitä

Suomen on tehtävä toimenpiteitä, joita ei ole koskaan aiemmin tehty Naton historiassa, puolustusliiton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa. Fogh Rasmussen oli Naton pääsihteeri vuosina 2009-2014.

Suomi tarvitsee yksittäisiltä Nato-mailta turvatakuita hakemuksensa käsittelyn ajaksi, koska se on hyvin kriittinen vaihe Suomen kannalta. Tilanteessa, jossa Suomi on ilmaissut halunsa hakea Naton jäsenyyttä, mutta ei olisi vielä Naton turvatakuiden piirissä, Suomi on altis Venäjän toimille.

Siksi Suomen olisi tehtävä toimenpiteitä, joita ei ole tehty koskaan aiemmin Naton historiassa, Fogh Rasmussen sanoo.

-Tästä ei ole esimerkkejä tai ennakkotapauksia muualta, koska emme ole olleet tällaisessa tilanteessa aiemmin. On ainutlaatuinen turvallisuustilanne, että Suomen iso naapurimaa on hyökännyt rauhanomaista naapuria, Ukrainaa, vastaan.

-Emme voi ottaa riskiä, että Suomi joutuisi minkäänlaisen venäläisen painostuksen kohteeksi tuolla ajanjaksolla. Minun henkilökohtainen lähestymistapani olisi, että Suomen pitäisi saada Nato-liittolaisilta artikla viiden kaltaiset turvatakuut tuon jakson ajaksi. Yksittäiset Nato-maat voisivat kahdenvälisesti antaa tällaiset turvatakuut Suomelle.

Fogh Rasmussen uskoo, että Naton suurimmat jäsenmaat antaisivat tällaiset turvatakuut Suomelle.

Itse Nato-jäsenhakemuksen Nato käsittelisi nopeasti, Fogh Rasmussen uskoo.

-Kirjaimellisesti yhdessä yössä, hän sanoo.

-Naton päämajassa Suomen jäsenyys olisi nopea prosessi. Ei ole epäilystäkään, etteikö Suomen hakemusta hoidettaisi kiireellisesti ja nopeutetussa prosessissa. Nato tietää Suomen täyttävän kaikki kriteerit.

Fogh Rasmussen arvioi, että Nato-maiden parlamentaarisissa prosesseissa kuluu aikaa, vaikka hän uskookin, että hyväksyntä tulisi kaikilta nykyisiltä Nato-mailta. Hänen mukaansa Suomi vahvistaisi Natoa merkittävästi ja olisi siksi mieluinen kumppani Nato-maille.

Toimitus

Toimitus