G20-maiden huippujohtajien tapaaminen alkoi tänään Balilla

Maailman rikkaimpien valtioiden kaksipäiväinen G20-huippukokous alkoi Indonesiassa Balilla. Tapaaminen järjestetään ensimmäistä kertaa sitten Venäjän helmikuun hyökkäyksen Ukrainaan. Kokouksen teemana on ”Elpyminen yhdessä ja vahvempina”. G20 maiden johtajat keskustelevat mm. globaalista terveysturvarakenteesta, digitalisaatiosta ja kestävästä energiasiirtymästä.

Huippukokous avattiin Indonesian presidentin Joko Widodon vetoomuksella yhtenäisyydestä ja konkreettisista toimista maailmantalouden korjaamiseksi maailman jakautumisesta huolimatta.  Meillä ei ole maailman pelastamiseksi muuta vaihtoehtoa kuin yhteistyö, hän sanoi puheessaan.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maailman rikkaimpien valtioiden johtajille tiistaina videon välityksellä pitämässäpuheessaan, että nyt on aika lopettaa Venäjän sota Ukrainassa hänen ehdottamansa rauhansuunnitelman mukaisesti. Zelenskyi sanoi, että sota tulisi lopettaa “oikeudenmukaisesti ja YK:n peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden perusteella”.

Positiivinen merkki huippukokouksen aattona oli kolmen tunnin kahdenvälinen tapaaminen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Kiinan johtajan Xi Jinpingin välillä, jossa johtajat lupasivat useammin kommunikoida useista erimielisyyksistä huolimatta. Maanantain tapaaminen oli ensimmäinen kerta, kun kaksikko tapasivat henkilökohtaisesti sen jälkeen, kun Bidenistä tuli presidentti, ja neuvottelut näyttivät osoittavan parantumista suurvaltojen välisissä suhteissa viime kuukausien laskukierteen jälkeen.

Valkoisen talon lausunnon mukaan Biden ja Xi korostivat yhdessä vastustavansa ydinaseiden käyttöä tai uhkailua Ukrainassa. Kiinan ulkoministerin lausunnossa taas sanottiin Xi:n sanonneen Bidenille, että ydinaseita ei saa käyttää eikä ydinsotia voida käydä.

Uutistoimisto AP:n mukaan Venäjän puolustusministeri Sergei Lavrov, joka liian kiireisen Venäjän presidentti Putinin sijasta osallistuu G20 maiden kokoukseen olisi joutunut saapuessaan Balille sunnuntaina  sairaalaan sydänongelmien vuoksi. Venäjä on kuitenkin jyrkästi kieltänyt näin tapahtuneen. Balin kuvernööri on kuitenkin kommentoinut uutistoimisto Reutersille, että Lavrov on käynyt Balilla sairaalassa tarkastuskäynnillä.

Toimitus

Toimitus