Gallupit povaavat tiukkaa vaalia – Macronin tappiolla ”tuhoisat seuraukset”

Ranskan istuva presidentti Emmanuel Macron kohtaa äärioikeistolaisen Marine Le Penin Ranskan presidentin vaalien toisella kierroksella. Macron voitti Le Penin kahden kolmasosan enemmistöllä, mutta tällä kertaa vaaleista ennustetaan tiukempia.

Kahden mielipidetutkimuksen perusteella Macronin odotetaan voittavan vaalit 51 prosentilla äänistä Le Penin 49 prosenttia vastaan, France24 kirjoittaa.

Useat ensimmäisellä äänestyskierroksella pudonneet ehdokkaat ovat kertoneet äänestävänsä Macronia toisella kierroksella.

Tasavaltalaispuolueen puheenjohtaja Valérie Pécresse sanoi, että hän äänestää Macronia, jotta äärioikeistolainen Le Pen ei pääsisi valtaan. Pécressen mukaan Le Penin voitolla olisi “tuhoisat seuraukset”.

Sosialistisen puolueen Anne Hidalgo sanoi myös äänestävänsä poliittisessa keskustassa olevaa Macronia.

-Jotta Ranska vaivu vihaan, jossa kaikki ovat kaikkia vastaan, pyydän teitä vakavasti äänestämään huhtikuun 24. päivänä äärioikeistolaista Marine Le Peniä vastaan, Hidalgo sanoi.

Ainut Le Penille äänensä testamentannut on toinen äärioikeistolainen ehdokas Éric Zemmour. Zemmourin tiukkoja poliittisia kantaja on pidetty etuna Le Penille, sillä niiden on katsottu pehmentäneen Le Penin aiemmin kovaa imagoa.

Macron sai Ukrainan sodasta aluksi tukea kampanjalleen. Hän on ollut näyttävästi mukana diplomaattisissa yrityksissä ratkaista se. Sittemmin ranskalaiset ovat menettäneet kiinnostustaan sotaa kohtaan ja ovat enemmän huolissaan korkeista ruoan ja polttoaineiden hinnoista. Nämä ovat asioita, joista Le Pen on puhunut.

Ranskan presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 24. huhtikuuta.

Toimitus

Toimitus