Haavisto: Ei siellä sotilas lähde omin päin ihmisiä ampumaan

Johtavat suomalaispoliitikot ovat tuominneet jyrkästi venäläisten tekemät sotarikokset Buchassa ja muualla Ukrainassa, sen jälkeen kun niitä on paljastunut viikonlopun aikana lisää. 

Ulkoministeri Pekka Haavisto vieraili MTV3:n aamulähetyksessä. Haavisto pitää Venäjän sotilaiden toimia Ukrainan Butshassa alueelta tulleiden kuvien perusteella raakalaismaisina. Toimet rikkovat hänen mukaansa kaikkia kansainvälisiä sopimuksia. Haavisto kertoo kuvien järkyttäneen häntä erittäin syvästi.

-Ne ovat ehkä käännekohta siinä mielessä, että nähdään, mitä Venäjä on tehnyt niillä alueilla, joita se on pitänyt hallussaan. Toivottavasti se on käännekohta siihenkin, että kansainvälinen apu on entistä vahvempaa Ukrainalle.

-Tutkitaan, selvitetään ja sanotaan, että sekä johto että yksittäiset sotilaat vastaavat tästä. Lisäksi länsi voi lisätä sekä aseapua että humanitaarista apua Ukrainalle ja koventaa sanktioita edelleen.

Haavisto kertoi lännen edelleen varovan sotilaallista väliintuloa. 

-Ainakin Yhdysvallat varoo väliinmenoa siksi, että kaksi ydinasevaltiota vastakkain on aika vaarallinen konsepti. Mutta kun näihin asioihin kiinnitetään huomiota, viesti kyllä menee Venäjälle hyvin selvästi. Kukaan ei tule pääsemään tästä ilman että näitä tutkitaan. 

-Kuka on määrännyt tällaisen teon tehtäväksi tai kuka ei ole sitä estänyt? Heidän sotilaansa ovat nämä kuitenkin tehneet. Kyllä käsky yleensä käy, kun tällaista tehdään. Ei siellä sotilas lähde omin päin ihmisiä ampumaan. Mutta tietysti tämä kertoo jotain moraalista, jos tällaisella poltetun maan taktiikalla mennään. 

Presisentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa Facebookissa: 

-Raportit Venäjän armeijan toimeenpanemista raakuuksista ja siviilien surmaamisesta Ukrainassa järkyttävät syvästi. Butšassa, Irpinissä ja muualla Ukrainassa rikosten kohteeksi joutuneet siviilit ansaitsevat oikeutta. Suomi tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen roolia tutkinnassa.

Pääministeri Sanna Marin twiittasi:

-Olemme järkyttyneitä niistä julmista ja raakalaismaisista teoista, joita on raportoitu venäläisjoukkojen vetäydyttyä Butšan alueelta ja muualta Ukrainasta. Emme sulje silmiämme, emme vaikene, emme unohda. Sotarikokset on tutkittava ja niihin syyllistyneet saatava vastuuseen.

Toimitus

Toimitus