Haavisto Naton kokouksesta: Ukrainan kriisi voi jatkua vielä vuosia

LKS 20211201 US Secretary of State Antony Blinken (L) and Finland's Foreign Minister Pekka Haavisto bump fists during a session of a NATO Foreign Ministers meeting in Riga, Latvia, on December 1, 2021. LEHTIKUVA / AFP Gints Ivuskans

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistui Naton ulkoministerikokouksen Länsi-Balkania koskevaan keskusteluun tänään Riiassa. Kokouksen jälkeen Haavisto tapasi mediaa etänä.
Ajankohtaisesta tilanteesta Ukrainassa Haavisto kertoi, että 
-Siellä tilanteen jännittyneisyys on ollut aaltoliikettä koko kriisin ajan. Viimeksi nähtiin keväällä Venäjän keskittävän joukkoja lähialueille ja nyt sitten taas. Ellei Minskin sopimuksen tiellä edetä, ei ratkaisuakaan nähdä. 
Haavisto vertasi tilannetta Itä-Ukrainassa ja Krimillä Vuoristo-Karabahin jäätyneeseen konfliktiin. Tilanne voi jatkua Haaviston mukaan vielä vuosia, vaikka se on jo kestänytkin yli seitsemän vuotta. Krimin suhteen ei Haaviston mielessä näköpiirissä ole nopeaa ratkaisua, ei vaikka Suomikin pitää Krimin miehitystä laittomana. Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisun avaimet sen sijaan ovat olemassa Minskin sopimuksessa, jos sitä vain noudatettaisiin. 
Haavisto ymmärsi hyvin ukrainalaisten huolen aiheet tilanteen jännittymisestä ja muistutti Ukrainan monin tavoin sitoutuneen jo länteen ja EU-maihin, muun muassa Puolaan ja Suomeenkin – maihin, joissa moni ukrainalainen käy töissä. 
Valko-Venäjän tilanteesta Haavisto totesi paineen jo helpottaneen. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on auttanut ihmisiä siellä monin eri tavoin ja esimerkiksi Irak on jo lennättänyt kansalaisiaan takaisin Irakiin. 
Tilanteen Bosnia-Hertsegovinassa näki Haavisto uhkaavana ja vakavana poliittisena kriisinä. Haavisto kertoi sekä Naton että EU:n miettivän parhaillaan keinoja auttaa alueella. 
-Mikäli serbit ja heidän johtajansa Milorad Dodik todella irtoaisivat liittotasavallasta, tarkoittaisi se vakavia seurauksia ja myös aseellisia yhteenottoja, tiivisti Haavisto. 

Toimitus

Toimitus