Häkkänen Orpon Nato-matkan ajankohdan kritiikistä: “Kokoomuksen kanta tiedetään – eiköhän me pärjätä”

Kokoomus esittää eduskunnan ei-välttämättömien asioiden käsittelyn keskeyttämistä siksi aikaa, jotta kansanedustajat saavat muodostettua Nato-kantansa. Asian toi esiin kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen puolueen ryhmäpuheenvuorossa keskiviikon turvallisuusselontekokeskustelussa eduskunnassa.

– Kansainvälinen tilanne on nyt arvaamaton ja pienen Suomen ei kannata omassa kannanmuodostuksessaan yhtään ylimääräistä päivää tuhlata, Häkkänen perustelee esitystä AlfaTV Uutisille.

Helsingin Sanomien mukaan yli puolet 200 kansanedustajasta kannattaa Nato-jäsenyyttä, mutta monta kymmentä kansanedustajaa ei ole kertonut kantaansa tai ovat ilmoittaneet, ettei sellaista vielä ole.

Häkkäsen mukaan kannanmuodostukseen on annettava sen verran aikaa, jotta se tulee tehtyä huolellisesti, mutta samalla olisi toimittava ripeästi.

– Olemme käyneet Suomessa Nato-keskustelua kaksi vuosikymmentä ja Nato-selvityksiä on tehty toistakymmentä – nyt on johtopäätösten aika. Sen takia eduskunnassa pitäisi turvallisuuspoliittinen ratkaisu asettaa kaiken muun eduskuntatyön edelle, ja sen takia olisi muutamaksi viikoksi syytä keskeyttää ei-välttämättömät lakiesitysten käsittelyt, jotta jokainen kansanedustaja voi joka päivä täysipainoisesti keskittyä Nato-kantansa muodostamiseen.

Häkkäsen mukaan monessa eduskunnan valiokunnassa käsitellään parhaillaan sellaisia asioita, joita voitaisiin hyvin siirtää Nato-kannanmuodostuksen vaatiman ajan.

– Sellaisia asioita, jotka eivät ole täysin välttämättömiä käsitellä lähiviikkoina. Pitää muistaa, että ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan lisäksi kansanedustajat pääosin työskentelevät muissa valiokunnissa, ja heidän työ pitäisi saada nyt vähän kevyemmälle, jotta he pystyisivät täysimääräisesti keskittymään muodostamaan oman Nato-kannan.

Ainakin osasta hallituspuolueiden rivistöstä on esitetty kritiikkiä siitä, että samaan aikaan kun Suomen eduskunnassa alkaa turvallisuusselonteon käsittely ja Nato-kannan muodostus, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on ruotsalaisen sisarpuolueensa maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin kanssa Yhdysvalloissa “pohjustamassa Nato-jäsenyyttä”.

– Ei siinä ole mitään kritisoinnin paikkaa. Suomessa kaikki puolueet pitää yhteyttä kansainvälisesti muihin maihin, ja kokoomus pitää erityisen paljon yhteyttä. Meillä on USA:ssa, Iso-Britanniassa ja EU-maissa hyvät yhteydet, ja teemme oppositioaikanakin kansainvälistä politiikkaa.

Kritiikki on noussut erityisesti matkan ajoituksesta ja siitä, että suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja ei ole paikalla Nato-prosessin avauskeskustelussa.

– Kokoomuksen Nato-kanta tiedetään ja puheenjohtaja on reissussa muutaman päivän, niin eiköhän me pärjätä, Häkkänen kuittaa.

Eduskunta aloitti keskiviikkona tuoreen turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyn lähetekeskustelulla, jonka jälkeen selonteko menee tarkempaan käsittelyyn useampaan eri valiokuntaan.

Aihe puhututtaa kansanedustajia, sillä ennen selonteon lähetekeskustelun alkua kansanedustajat olivat jättäneet yli puheenvuoropyyntöä.

Toimitus

Toimitus