Halla-aho: Ylikomisario Taponen valehtelee vaarallisesti katujengeistä

Perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon ja Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Taponen ovat hyvin erimielisiä siitä, onko Helsingissä katujengejä. Halla-aho suorastaan syyttää Taposta valehtelemisesta tuoreessa Facebook-kirjoituksessaan. Halla-ahon mielestä Taponen on epäonnistunut ennaltaehkäisyssä ja peittelee epäonnistumistaan kikkailulla.

-Kun normaali ihminen puhuu “katujengeistä”, hän tarkoittaa julkisessa tilassa liikkuvia, maahanmuuttajanuorista koostuvia, ohikulkijoita ryösteleviä ja huvin vuoksi pahoinpiteleviä laumoja. Normaalia ihmistä ei kiinnosta, onko kyseisillä nuorilla jengin liivit tai jäsenkortti.

-Ylikomisario Taponen tietää tämän. Kun ylikomisario Taponen sanoo, että Helsingissä ei ole katujengejä, normaali ja viranomaisiin luottamaan tottunut ihminen tulkitsee tämän niin, että Helsingissä ei olisi julkisessa tilassa liikkuvia, maahanmuuttajanuorista koostuvia, ohikulkijoita ryösteleviä ja huvin vuoksi pahoinpiteleviä laumoja.

-Ylikomisario Taponen tietää tämänkin. Termi- ja määritelmäkikkailulla hän pyrkii luomaan kansalaisille ja päätöksentekijöille virheellistä kuvaa todellisuudesta. Sitä voi kutsua myös valehteluksi. Se on vaarallista valehtelua, koska virheellinen kuva todellisuudesta johtaa virheellisen politiikan tekemiseen.

-Ylikomisario Taponen johtaa poliisin ennaltaehkäisevää työtä. Hän on epäonnistunut ennaltaehkäisyssä ja peittelee epäonnistumistaan kikkailulla.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Jari Taponen on usein perustellut omaa kantaansa viittaamalla European Crime Prevention Networkin (EUCPN) viisikohtaiseen määritelmään.

-Suomessa ei ole yhtään kaikki viisi kohtaa täyttävää jengiä eli katujengiä, eikä Ruotsissakaan puhuta ”katujengeistä”. Yleensä Suomen jengeillä ei ole nimeä tai symbolia, eivätkä ne hallitse mitään asuinaluetta tai kadunpätkää.

-Sen sijaan meillä on ilmiö, jossa väkivallalla uhoavat ja sitä käyttävät ryhmät ovat syytteessä vakavista rikoksista. Niihin pitää puuttua varhaisessa vaiheessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ryhmät hallitsisivat katuja. Jos näin olisi, olisimme epäonnistuneet pahasti, kirjoittaa Taponen Twitterissä. 

Toimitus

Toimitus