Hallituksen kanta metsiin jumissa- keskustassa ihmetellään

LKS 20211019 LKS 20211005 Metsää Vilkaharjulla Sulkavalla 12. elokuuta 2021. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Hallituksen EU-ministerivaliokunnan odotettiin tänään perjantaina linjaavan Suomen hallituksen kannan EU:n komission taksonomiaesitykseen. Linjausta ei kuitenkaan ole tulossa.

AlfaTV Uutisten saamien tietojen mukaan asia ei ole ministerivaliokunnan kokouksen listalla. EU-ministerivaliokuntaa johtaa pääministeri, ja esityslistan kokoukseen valmistelee pääministerin johtama valtioneuvoston kanslia.

Taksonomialla tarkoitetaan kestävän kehityksen kriteereitä, jotka ohjaavat rahoitusta. Taksonomia määrittelee, mitkä rahoituskohteet ovat kestäviä.

Yksi esityksen konkreettinen ilmentymä olisi se, että suomalaisten yli 13 hehtaaria metsää omistavien olisi raportoiva EU:lle kymmeniä vuosia metsänhoidostaan ja ilmastotoimenpiteistään. Taksonomia veisi osan metsänhoidollisesta päätäntävallasta unioniin.

Taksonomia  jakaa näkemyksiä hallituksessa. Keskustan mielestä Suomen tulee vastustaa komission esitystä ja saada siihen merkittäviä muutoksia, kun taas vihreät veisivät metsäsäätelyä pidemmälle. SDP on ymmärtänyt asiassa keskustaa, viimeksi Antti Lindtman AlfaTV Uutisille, mutta silti päätöksenteko hallituksen sisällä näyttää vaikealta.

Keskustan suunnalta ihmetellään sitä, että miten Suomi voi lobata EU:n sisällä omaa metsälinjaansa, jos sitä ei ole virallisesti määritelty hallituksen sisällä. Keskustalaiset haluavat kiirehtiä hallituksen päätöstä, mutta tänäänkään sitä ei siis tule.

Taksonomia nousee perjantaina  muutenkin näkyvästi esiin, sillä Suomessa vierailee rahoituspalveluista, rahoitusvakaudesta ja pääomamarkkinaunionista vastaava komissaari Mairead McGuinness.  Hän tapaa keskustaministerit Annika Saarikon ja Mika Lintilän sekä pääministeri Sanna Marinin.

Toimitus

Toimitus