Hallituksen koronataistelun kärjessä taas anniskelurajoitukset

LKS 20211125 Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (SDP) sosiaali- ja terveysministerön STM:n tiedotustilaisuudessa tartuntatautilain muutoksista ja rokotusstrategian päivittämisestä Helsingissä 25. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Ravintoloiden toimintaan on tulossa tiukkoja rajoituksia jo viikonlopuksi, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa tänään Helsingissä. 

Ravintolarajoitukset kuitenkin koskevat lähinnä anniskelua ilman koronapassia, koronapassin kanssa ravintolat voivat Kiurun mukaan anniskella ”kuin rajoituksia ei olisi”. 

Rajoitukset eivät koskisi kahviloita ja pikaruokapaikkoja, joissa ei anniskella. 

Mitä rajoitukset sitten olisivat?  Alkoholitarjoilun on päätyttävä kello 17 ja ruokailun kello 18, mikäli alkoholia myyvässä ravintolassa ei ole koronapassi käytössä. Rajoituksista tänään päättänyt sote-ministeriryhmä suosittaa hallitukselle, että ne tulisivat voimaan jo viikonloppuna.

Tilaisuudessa kerrottiin myös että  tartuntatautilain väliaikaista voimassaoloa jatketaan ensi heinäkuuhun asti. Lailla säädetään muun muassa koronapassista, terveysturvallisesta maahantulosta – käytännössä rokottamattomilta edellytettävästä kahdesta koronatestistä – sekä monenlaisten tilojen rajoituksista. Lisäksi jatkettaisiin henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa noudatettavia erityisiä hygieniavelvoitteita ja toiminnan väliaikaista rajoittamista epidemiatilanteen sitä vaatiessa koskevien säännösten voimassaoloa.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC esitti keskiviikkona EU-jäsenmaille, että kolmas annos annettaisiin kaikille yli 40-vuotiaille.  Suomessa tämä huomioidaan niin, että meillä varaudutaan koronarokotusten antamiseen myös 5–11 -vuotiaille sekä kolmannen rokotteen antamiseen myös alle 60-vuotiaille. 

Toimitus

Toimitus