Hallitus höllensi hieman ravintolarajoituksia – alan etujärjestö kantelee oikeusasiamiehelle

Hallituksen niin sanottu koronaministeriryhmä kokoontui myöhään torstai-iltana pohtimaan nykyisten koronarajoitusten lieventämistä.

Ryhmä kokoontui tällä kertaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas) johdolla, sillä ensi viikolla perhevapaalle jäävä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on tällä hetkellä sairauslomalla.

Ruokaravintoloiden aukioloaikoihin on tulossa muutoksia, mutta niin sanotut anniskeluravintolat eli baarit ja pubit joutuivat pettymään: helmikuun alusta lähtien ruokaravintolat saavat olla auki iltayhdeksään saakka, mutta baarit joutuvat edelleen sulkemaan ovensa viimeistään kello 18.

Ruokaravintoloissa alkoholin anniskelu päättyy jatkossa kello 20, anniskeluravintoloissa kello 17.

Asiakaspaikkarajoituksiin ei ole tulossa muutoksia, eli ruokaravintoloissa on käytössä 75 prosenttia ja anniskeluravintoloissa 50 prosenttia asiakaspaikoista.

Koronapassit ovat poissa käytöstä 15. helmikuuta saakka.

Ravintolarajoitukset kuuluvat suoraan hallituksen toimivaltaan. Seuraavan kerran hallitus tarkastelee ravintolarajoituksia kahden viikon kuluttua.

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo puolestaan lähettää perjantaina ohjauskirjeen, jossa suositellaan aluehallintovirastojen ja kuntien tekevän lieventäviä muutoksia rajoituksiin matalan tautinriskin paikoissa. Tällaisia ovat esimerkiksi elokuvateatterit, kuntosalit ja urheilukatsomot.

Ravintola-alan etujärjestö MaRa ry reagoi välittömästi hallitukseen uuteen linjaukseen. Järjestö ilmoitti illalla julkaisemassa tiedotteessaan tekevänsä yhä jatkuvista kireistä ravintolarajoituksista kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kyse on erityisesti ruokaravintoloista.

– Anniskelun salliminen klo 22 ja aukiolon salliminen klo 23 asti olisi mahdollistanut ruokaravintoloille lähes normaalin toiminnan. Se olisi mahdollistanut myös kaikkien lomautettuina olleiden työntekijöiden kutsumisen takaisin töihin. Kahdella lisätunnilla ei olisi ollut minkäänlaista vaikutusta tautitilanteeseen, mutta niillä olisi ollut iso merkitys alan yrittäjille ja työntekijöille, MaRa tiedotti.

– Muissa Pohjoismaissa ruokaravintolat ovat voineet olla jo useita viikkoja auki klo 23 asti, vaikka siellä ilmaantuvuusluvut ovat selvästi Suomea korkeammalla tasolla.

Toimitus

Toimitus