HAM esittelee Sipilän taiteilijapariskunnan avantgardistista taidetta

Numero kuvanumero: KG-ARK-SSGHS-MV-12 Nimi aihe: Naamiaiset ravintola Pörssissä, Sulho Sipilä ja Greta Hällfors-Sipilä seurueineen Toimijat tuntematon, valokuvaaja Aikatiedot kuvausaika: 1930, huhtikuu 1930 Objektityyppi kuva Paikkatiedot kuvauspaikka: Helsinki Mitat kuva: 166,0 x 232,0 mm Mat. / Tekn. Tekniikka, valokuva kuvatyyppi, mustavalkovedos Merkinnät kirjoitus: (Maskerad på Börs.) H:fors april 1930., valokuva-albumin sivu, alaosa Väri Obj. Linkit KG-ARK-THAA95-S-1, Elisabet Kaartinen, Sulho Sipilän ja Greta Hällfors-Sipilän arkiston valokuvat Asiasanat henkilökuva; taiteilija; ravintola; Helsinki; naamiaiset; pöytäseurue; pariskunta Omistaja Suomen valtio Vastuutaho Kansallisgalleria / Arkistokokoelmat

Helsingin taidemuseo HAMissa on avautunut Greta Hällfors-Sipilän ja Sulho Sipilän taidetta esittelevä näyttely. Greta ja Sulho, kutsumanimiltään Tiva ja Halle, olivat 1910-luvun Suomessa kaksi ennakkoluulotonta taiteilijaa, jotka heittäytyivät ajan radikaalien taidesuuntien pyörteisiin. Taiteilijoiden varhainen modernismi liittyy erityisesti venäläiseen avantgardeen. Näyttely esittelee taiteilijapariskunnan taidetta ja elämää 1910-luvulta 1950-luvulle.
Gretan ja Sulhon yhteinen elämä ja yhteinen taide on kiehtovaa, mutta nostattaa myös monia kysymyksiä kuten, miksi Gretan taiteilijanura ei Sulhon tavoin lähtenyt hänen eläessään kunnolla lentoon?
Kuvataiteen ohella molemmille taiteilijoille tärkeää oli myös musiikki. Greta oli lähes konserttitason pianisti, ja Sipilät myös järjestivät pienimuotoisia kotikonsertteja. lähipiirilleen.
Greta Hällfors-Sipilä & Sulho Sipilä -näyttely on avoinna  14. elokuuta 2022 asti.

Sulho Sipilä: Joulukuusi ja omakuva, 1929  © Kuva: Amos Rexin arkisto
 
 

Toimitus

Toimitus