Hans Op de Beeckin näyttely avautui Amos Rexissä

Belgialaisen nykytaiteilijan Hans Op de Beeckin (s. 1969) Hiljainen paraati -niminen näyttely avautui eilen Amos Rex -taidemuseossa Helsingissä. Kokonaisuus pitää sisällään 29 teosta sekä videoteoksen vuosilta 2015–2022 sekä näyttelyä varten taiteilijan ja äänisuunnittelijan kanssa yhdessä luoman unenomaisen äänimaiseman.

Hiljainen paraati on Op de Beeckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Brysselissä asuva taiteilijan tuotanto on laaja.

-Op de Beeck työskentelee akvarellien, videoiden, animaatioiden sekä installaatioiden parissa. Viime aikoina hän myös kirjoittanut, säveltänyt, ohjannut teatteria, tehnyt puvustuksia ja lavastuksia sekä ohjannut elämänsä toisen oopperaesityksen, kertoo kuraattori Terhi Tuomi Amos Rexistä AlfaTV Uutisille.

Beeckin maailmassa mittasuhteet elävät

Tuomi painottaa, että Hans Op de Beeckin erityisen tärkeitä ovat muodot ja mittasuhteet sekä niillä leikittely. Hiljainen paraati -näyttelyssä löytyy veistoksia niin oikeissa mittasuhteissaan, kuin todellisesta koostaan roimasti pienennettyjä kuin suurennettujakin kokonaisuuksia, joiden kestävän pintamateriaalin taiteilijan on kehittänyt itse. Teosten harmaaseen väriin hän päätyi myös kokeilujen kautta. Op de Beeckin taide kuvaa elämän hetkellisyyttä, kauneutta, tragikoomisuutta ja haurautta. Taiteilijalle erityisen merkityksellisiä ovat Tuomen mukaan unet ja illuusiot.

-Näyttelyn suunnitteluprosessi alkoi jo neljä vuotta sitten, juuri kun museo oli avattu. Prosessi on ollut hyvin pitkä. Taitelija inspiroitui museon tilasta, tilakokemuksesta, ja lähtökohtana oli alusta alkaen puutarha.

Hiljainen paraati -näyttely on Tuomen mukaan syntynyt hyvin tiiviissä yhteistyössä Op de Beekin ja hänen studionsa kanssa. Kaikki näyttelyn teokset on saatu näyttelyyn suoraan taiteilijalta, yksi teos on myös  rakennettu tilaan näyttelyä varten. Teoksissa ei ole näyttelyssä lainkaan teostekstejä, taiteilija on toivonut, että jokainen voi kokea teokset sellaisenaan. Teoksista on kuitenkin koostettu näyttelyesite, josta kaikki teosten tiedot on luettavissa.

Hiljainen paraati -näyttely on avoinna Amos Rexissä 26.2.2023 asti.

Toimitus

Toimitus