Harkova kovien ilmaiskujen kohteena, Venäjä ilmaissut uudet tavoitteensa sodassa

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova on ollut kovien ilmaiskujen ja pommitusten kohteena. Kaupungin pormestarin Ihor Terekhovin mukaan noin kolmannes sen asukkaista on lähtenyt evakkoon, mutta siellä on edelleen noin miljoona ihmistä alttiina vaaralle. Pormestarin mukaan useat eivät aio poistua kotikaupungistaan. Terekhovin mukaan Venäjä ei käy sotaa sotilaita vastaan, vaan tarkoituksena on tuhota koko kansa. 

Mariupol

Ukrainan sotilasviranomaiset kertovat, että he ovat saaneet toimitettua jonkin verran erilaisia tarvikkeita kaupungin puolustajille helikoptereilla Azovstalin tehdasalueelle. He eivät kuitenkaan ole kertoneet asiasta tarkempia yksityiskohtia. 

Britannian puolustusministeriön asiantuntijat arvioivat puolestaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putinin päätös perua hyökkäyskäsky Azovstalin terästehtaaseen johtuu halusta säästää joukkoja. Hyökkäys tehtaan puolustajia vastaan vaatisi paljon uhreja myös hyökkääjän osalta ja miehiä tarvitaan toisaalla, missä Venäjä yrittää tehdä ratkaisevia taisteluja. 

Putin kertoi aikaisemmin puolustusministeri Sergei Shoigulle, että hyökkäämisen sijaan tulee tehdasalue eristää niin hyvin, ”ettei sieltä pääse kärpänenkään ulos”. Nähtävästi eristys ei ole kuitenkaan pystynyt estämään ukrainalaisten huoltolentoja sinne aikaisemmin tänään. 

Mariupolin kaupunginvaltuusto puolestaan kertoo Telegramissa, että kaupungin läheltä Manhushin kylästä on löytynyt joukkohautoja, joihin on voitu haudata jopa 9000 siviiliä. Valtuusto perustaa tietonsa satelliittikuviin, joita Maxar-yhtiö julkaisi eilen. 

Sodan päätavoite Venäjälle idässä ja etelässä

Venäläiskenraali Rustam Minnekayev on kertonut venäläisten päätavoitteen sodassa olevan kontrollin saaminen Donbassin alueella sekä luoda maayhteys Krimille. Kenraalin mukaan maayhteydellä saadaan aikaiseksi myös pääsy Transnistriaan, Moldavian osaan, jonne Venäjä on jo tällä hetkellä sijoittanut joukkojaan. Asiasta kertoi ensimmäiseksi BBC.

Ukrainana armeijan pääesikunta puolestaan kertoo Facebookissa, että venäläiset ovat keskittäneet Iziumiin jopa 25 pataljoonan taisteluosastoa (BTG). Tämä ennustaa kiihtyviä taisteluita siellä. Izium on kaupunki Donets-joen varrella reilu sata kilometriä Harkovasta kaakkoon. 

Ukrainalaisviranomaiset kertovat venäläisjoukkojen myös saaneen joitakin voittoja Donetskin ja Luhanskin alueilla. Presidentinkanslian neuvonantaja Olena Symonenko kertoo ainakin 42 asutuskeskuksen joutuneen siellä venäläisjoukkojen haltuun. Symonenkon mukaan tilanne voi muuttua nopeastikin, sillä siellä käydään parhaillaan kovia taisteluja. 

Venäläisjoukkojen kerrotaan edenneen myös Rubizhnen, Popasnan ja  Novotoshkivsken kaupunkien lähellä, mutta niissäkin käydään parhaillaan taisteluja jokaisesta metristä maata. 

CNN:n mukaan noin 80% Luhanskin alueesta on venäläisten hallussa. 

Toimitus

Toimitus