Hävittäjäpäätös – “Kaikki muu olisi ollut suomettumista”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ja puolustusvaliokunnan jäsen, kokoomuksen Timo Heinonen ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen päätös ostaa F-35-hävittäjät oli täysin oikea.

– Ei ollut muuta mahdollisuutta, kaikki muu olisi ollut suomettumista tai jotain muuta, tiivisti Timo Heinonen AlfaTV:n Viikon Parkkonen -ohjelmassa.

Hänen mukaansa pitkän prosessin aikana käytiin läpi konevaihtoehtojen huoltovarmuus, elinkaarikustannukset ja teolliset kustannukset. Kun nämä oli arvioitu – Heinosen mukaan osa putosi jo tässä vaiheessa – tuli eteen sotilaallinen suorituskyky, joka oli tärkein mittari. Siinä selvä ykkönen oli F-35.

– F-35 dominoi kaikissa luokissa, Heinonen summasi

Ville Tavion mukaan hän luotti puolustusvoimien kykyyn arvioida koneita, eikä parhaasta koneesta ollut epäselvyyttä.

Jossain vaiheessa Ruotsin tarjoamaa Gripeniä spekuloitiin vaihtoehtona, koska Ruotsin kanssa tehdään läheistä puolustusyhteistyötä. Tavio arvioi, etteivät suhteet Ruotsiin päin viilene, vaikka jälleen kerran Suomi käänsi selkänsä ruotsalaiselle vaihtoehdolle.

– Laivuehankinnassa tulee mukaan Saabin aseteknologiaa, Tavio muistutti.

Heinosen mukaan F-35-hävittäjää on maailmalla paljon enemmän käytössä kuin esimerkiksi Gripeniä, joten päätyminen yhdysvaltalaiseen vaihtoehtoon oli tässäkin mielessä selvä.

Lähentyykö Suomi päätöksellään Natoa, kuultiin hieman erilaista tulkintaa. Tavion mukaan aseteknologia ei ole niin oleellinen yhteistyössä kuin uskottava puolustus. Heinosen mukaan lähentymisessä Natoon ei ole mitään vikaa.

– Suomi on niin lähellä Natoa kuin voi olla olematta kuitenkaan jäsen,  Heinonen arvioi.

 

Katso Viikon Parkkonen kokonaisuudessaan tästä.

 

Toimitus

Toimitus