He ovat Putinin sisäpiirissä ja päättävät sodasta, yksi on kovin haukka

BBC on kartoittanut Vladimir Putinin sisäpiiriä, joka päättää sodasta. Putin sanoo lopullisen sanan, mutta BBC:n mukaan seuraavat henkilöt ovat sisäpiirissä ja tukemassa sotatoimia:

Puolustusministeri Sergei Shoigu, joka on BBC:n mukaan ajanut vaatimusta Ukrainan demilitarisoinnista ja lännen uhan patoamisesta. Hän käy Siperiassa Putinin kanssa metästämässä ja kalastamassa.

– Shoigu ei ainoastaan johda sotavoimia, hän myös osin vastaa ideologiasta – ja Venäjällä ideologia on sama kuin historia, jonka narratiivia hän kontrolloi, arvioi venäläinen turvallisuusasiantuntija Andrei Soldatov 

Venäjän armeijan komentaja Valery Gerasimovin tehävänä on vastata Ukrainan valloittamisesta niin nopeasti kuin mahdollista. Gerasimovilla on kokemusta jo Tshetsenian sodan johtamisesta ja muista Putinin päättämistä sotaoperaatiosta.

– Hymyilemätön ja rosoinen kenraali, jolla oli keskeinen rooli myös Krimin liittämisessä Venäjään, arvioi Venäjä-asiantuntija Mark Galeotti.

Turvallisuusneuvoston pääsihteeri Nikolai Patrushev on “haukista haukin”, joka ajattelee lännen menneen liian pitkälle Venäjän polkemisessa, arvioi University College Londonin Venäjän-professori Ben Noble.

Patrushev on ollut Putinin luottomies jo 1970-luvulta saakka yhteisiltä Leningradin ajoilta. Arvioiden mukaan harvalla on yhtä paljon vaikutusvaltaa Putiniin kuin Patrushevilla.

Salaisen poliisin, FSB, johtaja Alexander Bortnikov. Putin luottaa enemmän kuin mihinkään muuhun siihen tiedustelutietoon, jota FSB:n johtaja hänelle välittää. Hänkin on Putinin tuttu jo Leningradin ajoilta. Bortnikov ei kuitenkaan haasta Putinia eikä erityisemmin neuvo kuten muut sisäpiiriläiset.

Turvallisuuspalvelu SVR:n johtaja Sergei Naryshkin on niin ikään kulkenut pitkän matkan Putinin rinnalla. Kansainvälisessä mediassa hätkähdyttiin, kun Putin nöyryytti Naryshkinia julkisesti kerrottuaan sodan aloittamisesta.

Naryshkinin arvellaan olevan epävarmempi sodan järkevyydestä kuin muun ydinryhmän. Toisaalta eräät arvioivat, että Putin vain tykkää oman sisäpiirinsä jäsenten nöyryyttämisestä aika ajoin. Myös Naryshkin on Putinin tuttuja 1990-luvun Pietarin ajoilta. Hän on toiminut myös duuman puhemiehenä.

 

Toimitus

Toimitus