Helsingin juhlaviikot -festivaali käynnistyy huomenna – “odotamme 300 000 kävijää”

Helsingin juhlaviikot käynnistyy huomenna perjantaina. Tänä vuonna 24 päivää kestävä festivaali on pisin koskaan.

-Kun kahden koronavuoden jälkeen pystymme vihdoin järjestämään festivaalin, päätimme järjestää isoimman festivaalin koskaan. Toinen syy tapahtuman venyttämiselle oli Huvilaranta, festivaalin taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari kertoo AlfaTV Uutisille.

Tänä vuonna Tokoinrantaan Helsingin Hakaniemessä on noussut ravintoloiden ja taide-esitysten festivaalipuisto Huvilaranta. Kaikille avoin Huvilanranta on avoinna päivittäin klo 11–23. Huvilanrannassa nähdään maksutonta ohjelmaa jokaisena festivaalipäivänä.

-Olemme halunneet luoda Helsingin parhaan after workin, Ahtisaari painottaa.

Huvilanrannan festivaalipuiston on suunnitellut arkkitehtuurin Finlandialla palkittu JKMM Arkkitehdit. Tekijät tunnetaan esimerkiksi Amos Rexistä ja Tanssin talosta. Kyseessä on väliaikainen rakennelma, joka puretaan heti festivaalin päätyttyä.

Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali
Pääosa festivaalin esityksistä nähdään Huvila-teltassa ja Huvilarannassa, uudessa Tanssin talossa ja Musiikkitalossa. Taiteiden yönä 18.8. festivaali levittäytyy ympäri pääkaupunkia: Tarjolla on muun muassa 75 konserttia ja Kansalaistorilla on tarjolla päätapahtuma.

-Juhlaviikot on Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali. Keskitymme musiikkiin, äänitaiteeseen ja tanssiin pitkälti, mutta meillä on myös kaupunkitapahtumia kuten isoin Taiteiden yö, mutta on myöskin taidelahjat, Ahtisaari kertoo.

Kuka tahansa voi tilata läheisensä pihalle tai ikkunan alle maksuttoman 5–10 minuutin taidelahjan eli yllätysesityksen muusikolta, runoilijalta tai muulta esittävän taiteen ammattilaiselta Helsingin alueelle. Taidelahjat toimitetaan saajilleen 21. ja 22. elokuuta.

Festivaalille odotetaan tänä vuonna Ahtisaaren mukaan 200 000 – 300 000 kävijää. Hän korostaa ihmisten halua osallistua ja kokea jaettua iloa taiteen äärellä.

-Taide voi lähettää sellaisia tunteita ja ajatuksia tulevaisuudesta, joita emme ole vielä kokeneet. Taide avaa näkymiä, Marko Ahtisaari sanoo.

Festivaalin avajaisviikonloppuna nähdään muun muassa Wayne McGregorin (ohjaus ja koreografia), Olafur Eliassonin (visuaalisuus) ja Jamie xx:n (musiikki) Tree of Codes-teos Tanssin talossa, joka ammentaa multimedian mahdollisuuksista ja baletista. Beniniläisen laulaja-lauluntekijän Angélique Kidjon musisointia kuullaan Huvila-teltassa sunnuntaina.
Toimitus

Toimitus