Hidas kaavoitus on uusiutuvan energian lisääntymisen hidasteena sekä paikallisella että EU-tasolla

Yhä hitaampi kaavoittaminen, luvittaminen ja yhä pitemmiksi käyvät valitusketjut ovat esteenä tai ainakin hidasteena monen uuden ja uusiutuvan energian projekteissa Euroopassa. Ärsyyntyminen tähän tuntuisi yhdistävän eurooppalaisia tavallisista kansalaisista meppeihin ja komissaareihin. Nyt asiaan ainakin vaaditaan muutosta. 

Euroopan parlamentti antoi torstaina täysistunnossa tukensa REPowerEU-energiatoimien lisäämiselle kansallisiin elpymissuunnitelmiin, jotta riippuvuus Venäjästä vähenee ja vihreä siirtymä etenee. 

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kannusti keskiviikkona Euroopan parlamentissa tervehdyspuheenvuorossaan kiirehtimään toimia, jotka puuttuvat tähän luvitusongelmaan. 

-Liian monet projektit ovat jumissa pitkien luvitusproseduurien takia. Uusiutuvan energian direktiivi – mistä olette jo äänestäneet istunnossa – käy käsiksi tähän. Mutta ennen kuin se on mukana kansallisessa lainsäädännössä, menee siihen ainakin vuosi. Ja kun otamme huomioon ne poikkeusolot, mitä kansalaiset ja yrityksemme tällä hetkellä joutuvat kohtaamaan, on niin pitkä aika ylellisyyttä, mitä meillä ei ole. 

Suomalainen eurokansanedustaja Mauri Pekkarinen kertoi AlfaTV Uutisille olevansa asiasta komissaarin kanssa samaa mieltä. 

-Keskimääräinen luvitusaika vaikkapa voimalalle on yli kymmenen vuotta tällä hetkellä. Komission tuoreimmassa paperissa kerrotaan EU:n tahto, joka on puolittaa nämä prosessit. EU:llahan ei ole toimivaltaa määrätä yksittäisten jäsenmaiden puolesta, mutta EU voi edistää vaikuttamalla kansalliseen lainsäädäntöön. Mutta kyllä tämä on ensisijaisesti kansallisissa käsissä. Suomessa olisi aivan välttämätöntä tehdä ratkaisuja. Meillä olisi Suomessa mahdollista rakentaa vaikka kuinka paljon tuulivoimaa, tehoissa koko maksimikulutukseen asti. Mutta se edellyttää luvituksen radikaalia parantamista. 

Nils Torvaldsin mielestä voitaisiin siirtyä käytäntöön, jossa viranomaiselle annettaisiin maksimiaika, jossa päätös on tehtävä. Mikäli päätöstä ei synny, todetaan, että se meni läpi ja hanke saa luvan. 

-Nythän viranomaiset voivat istua asioiden päällä pitkäänkin ja kun sitten tulee vielä valitusprosessi, niin kestäähän se liian pitkään. Kyllä viranomaisia olisi voitava ikäänkuin pakottaa tekemään päätöksiä. 

Henna Virkkunen myöntää myös luvituksen olevan iso ongelma energia- ja muissakin hankkeissa. 

-Meillähän Elinkeinoelämän keskusliitto tekee vuosittain tällaisen selvityksen siitä kuinka paljon hankkeita on jumissa sen takia, että luvat seisovat. Näiden hankkeiden arvo on jopa kolme miljardia euroa. Kyllä ainakin vihreän siirtymän hankkeille pitäisi olla tällainen fast track. En tiedä mitä hallitusohjelmaan sisältyneelle kirjaukselle on sitten tapahtunut. Sitä kannattaa ehkä kysyä hallitukselta. 

Toimitus

Toimitus