Hiv-pikatestausta Helsinki Pride -viikolla – 13 prosenttia hiv-tartunnan saaneista eivät tiedä tartunnastaan

Hivpoint järjestää hiv-pikatestausta liikkuvassa yksikkössä, matkailuautossa, joka liikkuu homo- ja bimiesten ulkotapaamispaikoissa sekä Helsinki Pride -viikon tapahtumapaikoissa 1.7.-6.7. Auton tunnistaa Checkpoint-kylteistä. Testaus on anonyymiä ja maksutonta. Palvelu on Hivpoint mukaan suunnattu homo-, bi- ja muille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.

Hivpoitin tietojen mukaan hiv-tartunnan saaneita oli vuonna 2020 37,3 miljoonaa ympäri maailman. Suomessa on todettu koko 2000-luvun ajan alle 200 hiv-tartuntaa vuosittain. Lisäksi arviolta 13 prosenttia tartunnan saaneista, noin 600 henkilöä, eivät tiedä tartunnastaan.

Kuka tahansa voi saada hiv-tartunnan, mutta hiv koskettaa erityisesti tiettyjä ryhmiä. Hivpointin mukaan Suomessa hivin kannalta haavoittuvassa asemassa ovat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa, pistämällä huumeita käyttävät, korkean hiv-esiintyvyyden maista Suomeen muuttaneet sekä näihin maihin matkustavat henkilöt.

Hiviin on ollut 1990 luvun lopusta asti olemassa tehokas lääkitys, joka pitää tartunnan saaneen oireettomana ja estää hivin tarttumisen eteenpäin. Hiviä parantavaa lääkitystä ei ole onnistuttu vielä kehittämään.

 

Toimitus

Toimitus