Hodorkovski: Putin on roisto ja voi käyttää ydinaseita

Venäläinen maanpaossa asuva oligarkki Mihail Hodorkovski katsoo, että Vladimir Putinin tulee ymmärtää, ettei Ukrainassa ole tarjolla sotilaallista ratkaisua. Hodorkovski oli yli kymmenen vuotta vangittuna syytteistä, joiden takana on yleisesti katsottu olevan hänen oppositioasemansa Putiniin nähden. Hodorkovski kertoo näkemyksistään saksalaisen Deutsche Wellen haastattelussa.

– Putin on jumissa, jos ajatellaan sotilaallista ratkaisua. Hänellä on kaksi vaihtoehtoa: joko hän eskaloi asioita, mikä voi tarkoittaa runsaasti lisää joukkoja tai taktisen ydinaseen käyttöä tai sitten hän rauhoittaa tilanteen ja aloittaa rauhanneuvottelut aivan tosissaan. 

Hodorkovski painottaa yhtenäisen lännen merkitystä. 

– Lännen asenteen tulee olla selkeä. Se tarkoittaa kattavaa tukea Ukrainalle jos sota jatkuu ja jos Putin käyttää taktisia ydinaseita tai muita joukkotuhoaseita. Sanotaan nyt vaikka, että sellainen tuki länneltä auttaa Putinia tekemään oikeita päätöksiä. 

Rauhanneuvotteluista Ukrainan ja Venäjän välillä Hodorkovskilla ei ole kovin positiivista käsitystä. 

– Jotta Putin ottaisi nämä neuvottelut tosissaan, tulee hänen ymmärtää, että hän on jumissa Ukrainassa. Kuukauden sotimisen jälkeen hänen tulee ymmärtää, ettei tässä ole sotilaallista ratkaisua ja että käynnissä on liike aivan oikeiden rauhanneuvotteluiden suuntaan. 

Viime päivinä on kuultu läntisiä tiedusteluarvioita siitä, että Putinille ei ole uskallettu kertoa oikeaa tietoa Ukrainan rintamilta. Hodorkovski uskoo näihin arvioihin.

– Olen varma, että tällä kertaa Putinille ei ole mennyt oikeaa tietoa sodankulusta eikä hänen omien joukkojensa tilanteesta. 

-Mutta Putin on roisto. Sellaisen kanssa ei voi tehdä kompromisseja, ellei hänelle ensiksi näytä omaa voimaansa. Se vain provosoi häntä uusiin hyökkäyksiin. 

Toimitus

Toimitus