Hoiva-alan yrittäjät: Kuntien tapa säästää vanhustenhoivalla on ajanut meidät ahdinkoon

LEHTIKUVA / TEEMU SALONEN

Yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen kattojärtjestö HALI ry vaatii käytännön toimia vanhuspalvelujen kustannusten läpinäkyvyyteen, jotta hinta- ja laatuvertailua on mahdollista tehdä.

–Kuntien tapa säästää vanhustenhoivalla on ajanut monet hoiva-alan yrittäjät ahdinkoon, toteaa Hyvinvointiala HALI ry:n hoivajohtaja Arja Laitinen AlfaTV Uutisille.

Laitisen mukaan nykykäytäntö johtaa siihen, että vanhukset eivät itse pääse vaikuttamaan siihen, millainen loppuelämän koti- ja hoitomuoto heillä on.

–Pitkässä juoksussa tämä tarkoittaa hoivapaikkojen vähenemistä ja sitä, että moni vanhus joutuu hoivakotiin kauemmaksi kotoa, Laitinen kertoo.

Hänen mukaansa tilanteeseen tulee saada muutos. Kuntien tulisi järjestön mukaan maksaa yksityisille hoivapalveluita tuottaville yritykselle ja järjestöille yhtä paljon kuin mitä saman hoivan tuottaminen maksaa kunnan omissa yksiköissä.

Valtakunnan tasolla yli 50 prosenttia hoivasta on yksityisten yritysten ja järjestöjen tuottamaa. Kuntien pitäisi kohdella heitä ja kaupungin omia yksiköitä yhdenvertaisesti. Näin ei kuitenkaan HALIn tekemän selvityksen mukaan ole.

Toimitus

Toimitus