Hongkongin demokratiamielisille jälleen tuomioita

Hongkongin tuomioistuin on tuominnut mediamoguli Jimmy Lain sekä seitsemän muuta demokratiamielistä henkilöä jopa 14 kuukaudeksi vankeuteen, uutisoi CNN. Syytteet koskivat tällä kertaa osallistumista kynttilämielenilmaukseen Tiananmenin aukion verilöylyn muistoksi viime kesänä. Tapahtumaa on vietetty vuodesta 1990 alkaen 4. kesäkuuta Victoria Parkissa, mutta nyt viranomaiset ovat kieltäneet tapahtuman kahtena vuotena peräkkäin koronapandemiaan vedoten.

Lai, joka on lakkautetun Apple Daily -sanomalehden perustaja, tuomittiin 13 kuukaudeksi vankeuteen osallistumisesta kynttilämielenilmaukseen. Lai on jo valmiiksi vankilassa, hän istuu parhaillaan edellistä tuomiotaan. Demokraattisen liittouman puheenjohtaja Demok Lee Cheuk-yan puolestaan tuomittiin 14 kuukaudeksi vankeuteen. Entinen liittouman varapuheenjohtaja Chow Hang-tung taas tuomittiin 12 kuukaudeksi vankeuteen.

Toukokuussa tuomioistuin tuomitsi myös Joshua Wongin ja kolme muuta aktivistia jopa 10 kuukaudeksi vankeuteen heidän osallistumisestaan samaan mielenilmaukseen.

Tiananmenin aukiolla eli Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä 1989  demokratiaa vaativista opiskelijamielenosoituksista seurannut verilöyly on edelleen yksi tiukimmin sensuroiduista aiheista Manner-Kiinassa. Kiinan viranomaiset eivät ole koskaan kertoneet virallista kuolonuhrien määrää, mutta arviot vaihtelevat useista sadoista uhreista tuhansiin. Sitä, että Hongkongissa on voitu muistella julkisesti Tiananmenin verilöylyn uhreja, on pidetty symbolina Hongkongin autonomisesta asemasta suhteessa Manner-Kiinaan.

Toimitus

Toimitus