HS: Ansiosidonnaisen porrastaminen kaatumassa

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hallituksen työllisyystoimien neuvotteluista odotetaan vaikeita, odotettu ansiosidonnaisen porrastaminen on jäämässä pois, kirjoittaa Helsingin sanomat. Hallituspuolueilla on loppuviikko aikaa lähettää omat ehdotuksensa työllisyystoimiksi. Hallituksen on tarkoitus päättää viimeistään helmikuussa työllisyystoimista, joiden tulisi vahvistaa julkista taloutta 110 miljoonaa euroa.
Tavoitetta pidetään pienenä, mutta jo sen saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää puuttumista työllisyysturvaan tavalla tai toisella, mikä on punainen vaate pääministeripuolue SDP:lle ja vasemmistoliitolle.
HS:n lähteiden mukaan ansiosidonnaisen porrastaminen ei ole etenemässä. Sen sijaan mahdollisia toimia ovat omavastuupäivien lisääminen ja lomakorvausten jaksotusten palauttaminen.
Ansiosidonnaiseen on todennäköisesti tulossa muita muutoksia. Nykyisen tuntimääräisen ehdon sijaan otetaan käyttöön palkkaan sidottu vähimmäismäärä. Uudistus kiristäisi työssäoloehtoa hieman. Sen odotetaan vähentävän työttömyyskuluja ja lisäävän työllisyyttä 1500 henkilöllä.
Hallituksen odotetaan keskustelevan myös opintotuen tulorajan nostosta, siviilipalveluksen lyhentämisestä, vuorotteluvapaiden kiristämisestä ja ylivelkaantuneiden aseman helpottamisesta.

Toimitus

Toimitus