Juttu puolustusvoimien viestikoekeskuksesta johtaa syytteisiin

Helsingin Sanomien selvitys ilmestyi lauantain lehdessä 16. joulukuuta 2017 LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Syyttäjä on nostanut kolmea Helsingin Sanomien toimittajaa vastaan syytteet turvallisuus­salaisuuden paljastamisesta, kertoo HS.
Kohua herättänyt juttu julkaistiin joulukuussa 2017. Se käsitteli puolustusvoimien viestikoekeskusta, ja jutussa oli lähteinä salaisiksi luokiteltua aineistoa. Syyttäjä on päättänyt nostaa syytteitä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä.
Syytteen saa kolme toimittajaa. Sen sijaan epäiltyinä olleet vastaava päätoimittaja Kaius Niemi ja toimituspäällikkö Esa Mäkinen eivät saa syytettä.
Puolustusvoimat teki poliisille tutkintapyynnön kirjoituksen julkaisemisen jälkeen.
– Uutisemme käsitteli Puolustusvoimien Viestikoekeskusta, joka on saamassa uusien tiedustelulakien myötä selkeästi nykyistä laajemmat valtuudet muun muassa internetliikenteen seurantaan. Laajoihin valtuuksiin nähden kansalaiset ja jopa poliitikot tietävät laitoksesta hyvin vähän, päätoimittaja Kaius Niemi sanoi uutisen julkaisun taustoista vuonna 2017.
Ylen mukaan vähimmäisrangaistus turvallisuussalaisuuden paljastamisesta on neljä kuukautta ja enimmäisrangaistus neljä vuotta vankeutta. Ehdoton vankeusrangaistus on kuitenkin epätodennäköinen.
 

Toimitus

Toimitus