HS: Koronaepidemiaa jäljellä vielä muutama vuosi

Koronaepidemia saattaa kestää vielä vuosia, arvioivat asiantuntijat.

-Epävarmuustekijöitä on paljon, mutta aika selkeältä näyttää, että tästä voi tulla vielä jopa muutamaksi vuodeksi krooninen vitsaus, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä Helsingin sanomille.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) arvioitiin, että nykyisellä rokotekattavuudella koronaepidemiaa on jäljellä vielä neljästä viiteen vuotta.

-Laskelma on tehty sen pohjalta, että ensimmäisen vuoden aikana 3–4 prosenttia oli sairastanut taudin ja meillä oli 30 prosenttia koko väestöstä ilman rokotussuojaa, jos otetaan lapset mukaan, sanoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUSilta.

Sairastuneista kolmesta viiteen prosenttia joutuu sairaalahoitoon. Varsinais-Suomen alueella on noin 40 000 täysin rokottamatonta henkilöä. Jos he kaikki sairastuvat, parituhatta henkilöä joutuu sairaalaan.

-Vertailun vuoksi: tähän mennessä alueellamme on alkanut alle 600 sairaalahoitojaksoa epidemian alusta lähtien, Pietilä sanoo.

Lehtosen mukaan rokotukset ovat ainut realistinen tapa pitää tauti kurissa.

-Samaan tapaan kuin on käynyt esimerkiksi tuberkuloosin kanssa: eihän sitä aiheuttava bakteeri ole hävinnyt, se ei vain enää aiheuta epidemiaa Suomessa, Lehtonen vertaa.

Omikron-muunnos on aiheuttanut huolta viime aikoina niin Suomessa kuin maailmalla. Tällä hetkellä arvio on Pietilän mukaan se, että omikron aiheuttaa lievempää tautimuotoa kuin nykyisin hallitseva deltamuunnos. Omikron tarttuu neljäkymmentä prosenttia helpommin kuin delta.

Pietilän mukaan voi käydä sellainen onni, että delta katoaa, kun omikron vie siltä tilan.

-Jos sen sijaan käy niin että omikron aiheuttaa saman määrän vakavaa tautia kuin delta, olemme pulassa, koska se tarttuu herkemmin, Pietilä kommentoi.

Toimitus

Toimitus