Huoltovarmuuskeskuksen johtaja: Venäjälle energia on vallankäytön väline, Suomessa varauduttu

Suomi on varautunut hyvin mahdolliseen Ukrainan tilanteen luomaan energiakriisiin, Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Pia Oesch vakuuttaa AlfaTV Uutisille.

Geopoliittinen tilanne on tuonut Eurooppaan uuden uhkakuvan, kun Venäjä on osoittanut, että se on valmis käyttämään energiaa valtapolitiikan välineenä.

Näin on todennut muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Keski-Euroopassa on jo koettu Venäjän energiapolitiikan seurauksia, kun kaasua ei ole saatu tänä talvena tarvittavaa määrää. Moni itäisen Keski-Euroopan maista on riippuvainen Venäjän toimittamasta kaasusta.

Suomessa tilanteeseen on kuitenkin varauduttu jo pitkään.

– Venäjälle energia on vallankäytön väline ja Eurooppa on suuressa määrin riippuvainen Venäjän kaasun toimituksista, Oesch toteaa.

Oeschin mukaan konfliktin uhka heijastuu maakaasun, nesteytetyn maakaasun ja öljyn hintaan. Suomen energiahuoltovarmuus ei kuitenkaan ole vaarassa.

– Suomi on historiallisesti hyvin varautunut tuontipolttoaineiden saantihäiriöihin.

Oeschin mukaan öljyä ja kaasua on saatavissa markkinoilta niin pitkään kuin tuonti toimii. Kun tuonti ei enää toimi, käytettävissä on vielä yritysten velvoitevarastot ja viime kädessä valtion varmuusvarastot. Valtion varmuusvarastoissa on viiden kuukauden normaalikulutusta vastaavat tuontipolttoainevarastot.

– Todennäköistä on, että hinnat edelleen nousevat kriisin pitkittyessä, mikä väistämättä aiheuttaa laajempia taloudellisia seurauksia ja heikentää kilpailukykyä monilla toimialoilla.

Toimitus

Toimitus