HUS: Koronapassi tauolle, kontakteja vähennettävä

Koronapassi pitäisi laittaa tauolle heikentyneen koronatilanteen takia, vaatii Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

-Kaikkien ihmisten tulisi nyt omaehtoisesti vähentää kontaktejaan. Lisäksi koronapassin laittaminen tauolle ainakin vuodenvaihteen yli on tarpeen, Petäjä sanoo.

Koronapassin väliaikainen poistaminen käytöstä tarkoittaisi muun muassa sitä, että ravintoloiden ja yökerhojen tulisi lopettaa anniskelu klo 17 ja sulkea paikka klo 18.

HUSin huolena on sairaalahoidon riittävyys, kun joulun lomat alkavat ja koronan omikron-muunnos leviää nopeasti väestössä.

-Oletamme, että omikronin kohdalla viive tartunnasta sairaalaan joutumiseen on samaa luokkaa kuin aiemmillakin virustyypeillä eli noin viikko. Näin ollen sairaalakuormituksen nousu alkanee jo kuluvalla viikolla, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen HUSilta.

Myös mahdollisuus siihen, että sairaaloiden hoitohenkilökunta sairastuu omikron-muunnoksen aiheuttamaan tautiin, on kasvanut.

-Kantokykymme näkökulmasta tämä aiheuttaa riskin. Työntekijä, jolla todetaan koronavirustartunta, on poissa töistä vähintään 10 päivää kestävän eristysajan, vaikka hänen oireensa olisivat lievät. Tämänkin vuoksi kolmannen rokoteannoksen ottaminen on kaikille soteammattilaisille suositeltavaa, Petäjä toteaa.

HUSista tiedotetaan, että noin 60 prosentilla hoitohenkilökuntaan kuuluvista henkilöistä ei ole vielä kolmatta rokotusta. Kaikilla ei ole vielä toistakaan. Rokotuksia jatketaan yksiköissä joulunkin aikana.

Hallitus neuvottelee uusista koronatoimista huomenna tiistaina. Jos Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) niin esittää, hallitus voi tehdä päätöksen koronapassin väliaikaisesta hyllyttämisestä.

Toimitus

Toimitus