Husin Asko Järvinen koululaisten karanteeneista IS:lle: Ei mitään mahdollisuuksia

Koululaisten karanteenit ovat käytännössä vähätehoisia, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen Ilta-Sanomille.

Hallitus esitti perjantaina toimia, joilla pyritään hillitsemään koronaviruksen leviämistä. Osa uusista suosituksista koski kouluja.

Kouluihin suositeltiin maski- ja karanteenikäytäntöjen tehostamista sekä kotitestaamisen lisäämistä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi perjantaina, että koko koululuokka voitaisiin asettaa karanteeniin, jos luokassa on yksikin tartuntatapaus.

Järvinen ei näe koululaisille annettuja karanteenisuosituksia järkevinä.

-Siihen ei ole mitään käytännön mahdollisuuksia. Se on ohjausta, mitä ei voida toteuttaa.

Järvinen pitää nyt suositettua koululaisten karanteenia käytännössä vähätehoisena, koska nykyisellä testauskapasiteetilla virallinen karanteeni määrättäisiin todennäköisesti vasta siinä vaiheessa, kun tartunnat ja jatkotartunnat olisivat jo ehtineet tapahtua.

Järvisen mukaan jo ennen delta-muunnosta arvioitiin, että 40 prosenttia tartunnoista syntyy ennen oireiden alkua. Omikron-muunnos leviää paljon nopeammin kuin aikaisemmat muunnokset.

– Tiedämme, että tällä hetkellä koko (viralliseen) karanteeniin asettaminen on hyvin vähätehoista, koska testiin ei pääse ajoissa. Tartunnat ovat siten ehtineet jo tapahtua kauan aikaisemmin, ennen karanteenipäätöstä, joka on lähinnä jälkikäteistä toteamista enemmän kuin tartuntojen torjuntaa, Järvinen sanoo.

– Omaehtoista karanteenia eli heti ensioireista muiden ilmoilta poisjäämistä ja omien kontaktien informoimista tarvitaan kipeästi ja se on tehokasta, Järvinen täsmentää.

Toimitus

Toimitus