HUSin Järvinen IS:lle: koronastrategia vanhentui, virus vaarallinen vielä tämän talven

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronastrategia vanhentui jo ennen omikron-aaltoa. Järvinen kertoo Ilta-Sanomille, että kahdeksan suuren kaupungin tartuntatautilääkärit keskustelivat asiasta STM:n kanssa jo lokakuussa.

HUSin alueen kunnat ilmoittivat tällä viikolla lakkauttavansa suuren osan jäljityksestä ja karanteeniin asettamisesta.

Helsingin kaupungin tartuntatautilääkäri Sanna Isosompin mukaan toimien täytyy olla tässä tilanteessa erilaisia kuin pandemian alussa.

-Sitä kohti on mentävä, että koronavirus ”normalisoitaisiin” tavalliseksi hengitystieinfektioksi, Isosomppi kommentoi.

STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan kommentoi STT:lle, että Uudenmaan kuntien linjauksissa ei ole kyse hallituksen koronastrategiasta irtautumisesta vaan tartuntatautilain mukaisen menettelyn noudattamatta jättämisestä.

Järvisen mukaan eristä ja jäljitä -strategia toimi yllättävän hyvin viime kesään saakka, mutta nopeammin leviävät koronamuunnokset delta ja omikron ovat kirineet jäljityksen edelle.

-Jäljitys on muuttunut aika lailla jälkikäteiseksi toiminnaksi. Silloin uusia tartuntoja ei kyetä estämään. Omikron on vielä tuplasti nopeampi kuin delta, Järvinen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynekin mielestä terveyshyötyä menee hukkaan, kun jäljityksessä työskentelee niin suuri määrä ihmisiä.

Järvisen mukaan koronavirustauti pysyy yleisvaarallisena vielä tämän talven ajan.

 

Toimitus

Toimitus