HUSin Lehtonen arvioi koronatilanteen heikentyvän, Suomi hätäili syksyllä

Helsingin yliopistollisen sairaalan Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi koronatilanteen Suomessa menevän yhä huonompaan suuntaan. Syynä Lehtonen pitää erityisesti liian alhaista rokotuskattavuutta nopeasti leviävää koronan deltavarianttia vastaan.

– Kyllä se valitettavasti taitaa huonontua. Me emme saa rokotuskattavuutta tarpeeksi ylös ja toisaalta me sitten tiedämme, että kahden piikin antama suoja kestää puolisen vuotta vanhemmilla potilailla ja riskiryhmillä, niin sitten alkaa se rokotussuoja sieltä toisesta päästä jo vähän hiipumaan. Näillä kolmansilla rokotuksilla alkaa olla jo kiire, että se rokotussuoja saadaan ylläpidetyksi, Lehtonen sanoi.

Lehtonen otti asiaan kantaa olleessaan vieraana AlfaTV:n Sanna Ukkola Live -ajankohtaisohjelmassa keskiviikkoiltana.

Lehtosen mukaan rokotuskattavuuden nousua olisi pitänyt malttaa odottaa syksyllä ennen yhteiskunnan avaamista. Lehtonen itse sanoi pitäneensä 90 prosenttia hyvänä tavoitteena.

Tällä hetkellä rokotuskattavuus on saatu nostettua yli 12-vuotiaissa 80 prosenttiin, mutta tartuntojen määrät ovat olleet kasvussa. Keskiviikkona todettiin yhteensä 1151 vahvistettua tartuntaa.

Ei-kiireellisiä leikkauksia perutaan

Myös sairaaloissa olevien koronapotilaiden määrä on ollut koholla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n julkaisemien tietojen mukaan Suomessa on tällä hetkellä sairaalahoidossa yhteensä 299 koronaviruspotilasta. Heistä 38 on tehohoidossa.

Käytännössä tämä näkyy sairaaloissa Lehtosen mukaan ei-kiireellisten leikkausten perumisina ja henkilökunnan väsymisenä. Esimerkiksi isoja sydänleikkauksia sekä syöpäleikkauksia on jouduttu siirtämään koronapotilaiden alta.

Lehtosen mukaan sairaalaan tulevista koronapotilaista noin kaksi kolmasosaa on rokottamattomia. Kun huomioidaan väestön rokotekattavuus Helsingissä, riski sairaalahoitoon joutumiseen on rokottamattomilla Lehtosen mukaan noin 19-kertainen.

Tilanne on ollut myös sairaalahenkilökunnalle turhauttava. Lehtosen mukaan rokottamattomuuteen liittyy osalla väestöstä myös pelkoa rokotteista, huolimatta siitä että rokotteita ja niiden turvallisuutta on tutkittu paljon.

– Rokotteet ovat paljon, paljon turvallisempi vaihtoehto kuin tämä koronan sairastaminen. Vaikka kaikenlaista väitettä liikkuu sosiaalisessa mediassa, niin koronarokotteita on tutkittu enemmän kuin oikeastaan mitään aikaisemmin käyttöön tulleita rokotteita. Meillä on Euroopassakin satoja miljoonia ihmisiä jotka ovat rokotteen saaneet ja tunnemme niiden haitat oikein hyvin ja ne ovat itse asiassa turvallisempia rokotteita kuin meidän aikaisemmin käyttämämme rokotteet, Lehtonen sanoi.

Rokotteiden lisäksi Lehtonen kehotti pitämään mielessä myös muut kevyemmät turvatoimet, kuten kasvomaskien käytön ja turvaetäisyydet.

– Ehkä ne ovat vähän nyt taas unohtuneet, Lehtonen sanoi.

Katso Sanna Ukkola Liven koko lähetys Permanto.fi-palvelussa.

Lähetyksen toisessa osiossa vieraana oli tutkijatohtori Pekka Kallioniemi Tampereen yliopistosta. Hänen kanssaan keskusteltiin sosiaalisen median suuryhtiöiden ja internetin algoritmien vallasta.

Toimitus

Toimitus