HUSin Lehtonen vaatii ripeyttä rokotuksiin: “Hoitotakuusta tingittävä?”

”Tulisiko hoitotakuusta tinkiä, jotta rokotukset saadaan vetämään?” kysyy HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

AlfaTV Uutisten haastattelema Lehtonen on huolissaan siitä, että rokotukset etenevät liian hitaasti osin sen takia, että terveydenhuollon henkilökuntaa on liian vähän rokottamassa. Koska työntekijöitä ei ole ottaa mistään lisää, tulisi tarkastella terveydenhuollon kokonaisuutta ja asettaa rokotukset joidenkin hoitotakuun piirissä olevien hoitojen edelle.

Koronatilanne on heikentynyt rajusti Norjassa ja muissa pohjoismaissa omikron-muunnoksen takia. Lehtonen on aiemmin todennut Suomen tulevan tartunnoissa noin viikon Norjan jäljessä.

Tällä hetkellä noin joka viides positiivinen koronatestitulos Suomessa on omikron-muunnosta. Hyppäys on suuri, sillä vasta viime viikolla omikron-muunnosta oli seitsemän prosenttia todetuista tartunnoista.

Norjassa puolustusvoimat on mukana auttamassa väestön rokottamisessa. Lehtonen ei pidä sitä täysin mahdottomana Suomessakaan.

Virka-apua vain poikkeustilassa

-Virka-apua voidaan pyytää, mutta puolustusvoimilla on oma tehtävänsä. Niiden mukaan ottaminen laajasti siviilitehtäviin vaatisi valmiuslain käyttöönottoa. Olisimme lähellä poikkeustilaa siinä tapauksessa, Lehtonen arvioi.

Hän on luottavainen sen suhteen, että nykyiset rajoitukset riittävät, mutta kehottaa käyttämään maskeja sisätiloissa.

-Vielä on vähän aikaista sanoa, riittävätkö rajoitukset. Asia riippuu siitä, kuinka vaikean taudin omikron-muunnos aiheuttaa. Tällä hetkellä on luottamus, että rokotteet suojaavat vaikealta tautimuodolta, mutta sitä ei tiedetä varmasti. Jos rokotteet suojaavat, voidaan jatkaa tällä linjalla. Lisäisin vain maskin käyttöä, Lehtonen summaa tilannetta.

Jos nykyiset rajoitukset eivät riitä, on aika käyttää hätäjarrua. Valtioneuvosto kykenee silloin rajoittamaan muun muassa ravintoloiden aukioloa. Ravintoloissa ja yökerhoissa ei usein käytetä maskeja ja koronavirus on levinnyt niissä helposti.

Jos on oireita, jätä juhlat väliin

Joulun aika lähestyy ja monilla on menot mielessä. Lehtonen muistuttaa, että joulun juhliin pätevät samat säännöt kuin muihinkin tapahtumiin.

-Omikron saattaa tartuttaa rokotettuja, joten täytyy olla varovainen riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kanssa. Maskin käyttö on hyödyllistä myös kotona, Lehtonen sanoo.

Lehtonen painottaa, että jos on minkäänlaisia hengitystieinfektion oireita, juhlat tulisi jättää kokonaan välistä.

-Edes negatiivinen pikatesti ei anna vapaata liikkumisoikeutta, Lehtonen toteaa.

Toimitus

Toimitus