HUSin Lehtonen Ylellä: Omikronista valtamuunnos – “tulossa hankala joulu”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Koronaviruksen omikron-muunnoksesta tulee valtaviruksen aseman pääkaupunkiseudulla mahdollisesti jo tänään, arvioi diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) tänään Ylelle.

Lehtosen mukaan omikron leviää niin nopeasti, että suuri osa väestöstä joutuu kohtaamaan sen sillä rokotussuojalla, joka heillä nyt on. Hän on huolissaan erityisesti riskiryhmistä.

-Kolmansia rokotuksia on tärkeää saada erityisesti näille riskiryhmille, mutta varmaan viisainta on riskiryhmäläisten aika lailla koittaa kontakteja välttää, ettei virukselle joudu alttiiksi, Lehtonen sanoo.

Omikron-muunnos leviää Suomessa nopeasti. Ensimmäiset omikron-tapaukset todettiin Suomessa vasta kolme viikkoa sitten. Lehtosen mukaan eilen torstaina HUSin alueella kaikista tartunnoista 40 prosenttia oli omikron-muunnosta.

Lehtonen kertoo, että potilasmäärät ovat kasvaneet viime viikosta HUS alueella 20 prosenttia. Hänen mielestään se tarkoittaa vääjäämättä sitä, että sairaaloilla on vaikeat ajat edessä.

-Valitettavasti näyttää siltä, että on tulossa kuormituksen kannalta hankala joulu. Tartuntoja on enemmän kuin Suomessa on koskaan ollut, niin kyllä se väistämättä heijastuu sairaalahoidon tarpeeseen, Lehtonen sanoo.

Lehtonen arvioi tehohoidon riittävän, mutta on huolissaan hoitohenkilökunnan jaksamisesta. Ratkaisevaa on, miten hyvin rokotteet suojaavat omikronin aiheuttamalta vakavalta tautimuodolta.

Toimitus

Toimitus