Hyvinvointialueen äänikuningatar: Alueen käynnistys uhkaa pitkittyä vuodella

Länsi-Uudeltamaalta valittu uusi aluevaltuutettu Mia Laiho (kok) penää hallitukselta rahoitusta hyvinvointialueiden käynnistämiseen. Erityisesti hyvinvointialueiden yhtenäisten tietojärjestelmien rakentaminen on kriittisen tärkeää ja kiinni hallituksen myöntämästä rahoituksesta. Pahimmillaan rahoituksen puute voi tarkoittaa sitä, että kaikki hyvinvointialueet eivät kykene aloittamaan suunnitellusti vuoden 2023 alusta.

Laiho on kokoomuksen kansanedustaja, Espoon kaupunginhallituksen jäsen ja lääketieteen tohtori.

Tietojärjestelmät ovat ongelma erityisesti niillä hyvinvointialueilla, joilla ei ole ollut aikaisemmin kuntayhtymää. Näin on esimerkiksi Laihon kotialueella Länsi-Uudellamaalla.

-Länsi-Uusimaa on haasteellisessa tilanteessa, koska meillä on kymmenen kuntaa ja kaikissa erilaiset tietojärjestelmät. Nyt tässä uudella hyvinvointialueella lähdetään nollasta liikkeelle. Ainoastaan sairaskertomusjärjestelmä on olemassa. Hyvinvointialue tarvitsee käytännössä kaikkia niitä tukipalveluita, joita kunnassa on eli tietojärjestelmäympäristöä, Laiho sanoo AlfaTV Uutisille.

-Niiden osalta on todella kiire ja rahoitus on puutteellista. Valtio on antanut vain 20 prosenttia siitä rahoituksesta, mitä on haettu. Mikäli sitä rahoitusta ei nyt nopealla aikataululla saada lisää niin Länsi-Uudenmaan toimeenpano pitäisi käytännössä siirtää eteenpäin vuodella.

Laiho kertoo, että vastaavanlaisia haasteita on myös muilla hyvinvointialueilla ja ne liittyvät usein juuri tietojärjestelmiin.

-Toki meillä on alueita, joilla on jo kuntayhtymä ja heillä on se alusta aivan toisenlainen kuin alueilla, joilla lähdetään nollasta. Se pitäisi huomioida myös rahoituksessa. Alueet ovat erilaisia ja rahoitustarve on myös erilainen, Laiho kommentoi.

Toimitus

Toimitus