IAEA Zaporižžjasta: Ensi kerralla emme ole ehkä yhtä onnekkaita

Venäjän miehittämän Zaporižžjan ydinvoimalan alueelle iskettiin useita kertoja todennäköisesti tykkitulella viikonlopun aikana. Iskut eivät aiheuttaneet säteilyvahinkoja. Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAE:n pääjohtaja Rafael Grossi kuitenkin varoittaa, että ”seuraavalla kerralla emme ehkä ole yhtä onnekkaita.”

-Jälleen kerran olimme onnekkaita, että vakavaa ydinonnettomuutta ei tapahtunut. Seuraavalla kerralla emme ehkä ole yhtä onnekkaita. Meidän tulee tehdä kaikkemme, että seuraavaa kertaa ei tule.

Grossi uudisti pyyntönsä, että voimala jätettäisiin rauhaan sotatoimilta. 

-Vaikka voimalan ydinturvallisuus ei suoraan vaarantunut iskuissa, tuli kranaatteja vaarallisen lähelle. Puhumme metreistä, ei kilometreistä. Kuka tahansa onkin näiden iskujen takana, ottaa hän valtavan riskin ja laittaa suuren joukon ihmisiä elämän vaaraan. 

Ukrainan parlamentin ihmisoikeuskomissaari Dmytro Lubinets syyttää suoraan Venäjää iskuista. Hän on pyytänyt kansainväistä yhteisöä vastaamaan Venäjälle asiassa. 

-Venäjä jatkaa sen todistamista, että se on terroristivaltio. Iskut vahingoittivat voimalan insfrastruktuuria. 

Useat sotilasasiantuntijat ovat sitä mieltä, että Venäjä haluaa estää Ukrainaa ottamasta voimalaa käyttööön senkään jälkeen, jos Venäjä joutuisi vetäytymään Zaporižžjasta. 

Toimitus

Toimitus